Greta Thunberg nam gisteren deel aan een klimaatactie in Turijn.
EPA Greta Thunberg nam gisteren deel aan een klimaatactie in Turijn.

Greta Thunberg heeft “nood aan vakantie” en brengt de feestdagen thuis door

De Zweede klimaatactiviste Greta Thunberg zegt dat ze even rust nodig heeft. De afgelopen maanden reisde ze per boot of trein de hele wereld rond om de wereldleiders wakker te schudden en te wijzen op de klimaatopwarming.  Ze keert nu terug naar Zweden om in alle rust tijd de feestdagen bij haar familie te kunnen doorbrengen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Wat startte als een individuele staking voor het klimaat in het geboortedorp van de jonge Greta Thunberg, mondde dit jaar uit in een massaal protest voor het klimaat. Wekelijks legden miljoenen jongeren hun boeken neer om mee te strijden voor actie om de opwarming van de aarde tegen te gaan. 

Al die tijd was Thunberg, de stille tiener met Asperger, het boegbeeld van die klimaatmarsen. Ze reisde de hele wereld rond om de wereldleiders kordaat op hun plaats te zetten en te ijveren voor actie. Deze week nog werd ze om die reden benoemd tot Persoon van het Jaar door Time magazine.

Tijdens een klimaatmars in het Italiaanse Turijn, vertelde de klimaatactiviste gisteren dat al dat gereis zijn tol begin te eisen. Voor de feestdagen keert ze daarom terug naar huis om uit rusten met haar familie. “Ik ben thuis met Kerstmis en dan neem ik vakantie omdat je pauze nodig hebt”, vertelde ze aan de verslaggevers in Turijn, “anders kan je dit niet blijven doen.”

Turijn

Voor ze huiswaarts keer, sprak de schijnbaar onvermoeide Greta de Italiaanse jongeren nog motiverend toe. “Het is niet eerlijk dat de oudere generatie de verantwoordelijkheid om deze problemen op te lossen overdraagt aan de jongeren die deze crisis niet zijn begonnen. Het is niet eerlijk dat wij dit alles moeten doen”, klonk het.

“De volwassenen doen alsof er geen morgen is, maar er is wel een morgen. Het  is de toekomst waar onze jongeren zullen leven, daar moeten we voor vechten. We kunnen morgen niet langer als vanzelfsprekend beschouwen.

“2019 is bijna voorbij. We moeten ervoor zorgen dat 2020 het jaar van actie is, het jaar waarin we de wereldwijde emissiecurve buigen. “We gaan druk uitoefenen op de machthebbers, we gaan ervoor zorgen dat zij in actie komen en hun verantwoordelijkheid nemen.

55 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Rosa Cockx

    Moe van al die vakantie ze heeft de hele wereld rondgereisd. Slimme meid alles gratis ge moed het maar doen. Een beetje zeveren over het klimaat een grote mond op zetten meer moet dat niet zijn.

  • Fidji Peeters

    Heeft zij het hele jaar door geen vakantie?

Lees meer