3 Greta Thunberg spreekt het publiek toe in Londen, deze keer niet met haar karakteristieke lange vlechten, maar met het haar los.
EPA Greta Thunberg spreekt het publiek toe in Londen, deze keer niet met haar karakteristieke lange vlechten, maar met het haar los.

Greta Thunberg in Londen: ‘Politici zullen niet meer wegkomen met negeren klimaatcrisis’

Klimaatactiviste Greta Thunberg is zondag met veel enthousiasme ontvangen door de Extinction Rebellion-beweging in Londen. De aanwezigen juichten de zestienjarige Zweedse klimaatactiviste aan de Marble Arch toe. Thunberg hamerde opnieuw op het gebrek aan politieke wil om de klimaatverandering te bestrijden.

De veelbesproken Zweedse tiener met een klimaatmissie werd door de aanwezigen getrakteerd op een massaal ‘We love you’, terwijl ze nog eens haar grote bezorgdheid uitte over hoe er met het klimaatdebat wordt omgesprongen. “Al veel te lang komen politici en machthebbers ermee weg om niets te doen tegen de klimaat- en milieucrisis’’, zei Thunberg. “We gaan ervoor zorgen dat hen dat niet meer lukt.’’

“De mensheid staat op een keerpunt”, zei Thunberg, het symbool van een generatie jongeren die via schoolstakingen klimaatactie wil afdwingen. "We zijn vandaag bijeengekomen omdat we ervoor gekozen hebben om een weg in te slaan. We hopen nu dat anderen ons voorbeeld volgen.”

3 Greta Thunberg spreekt het publiek toe in Londen.
AFP Greta Thunberg spreekt het publiek toe in Londen.

“Protest zal het verschil maken”

“Extinction Rebellion en het scholierenprotest zullen een verschil maken”, zei ze. "We zullen niet ophouden om te strijden voor deze planeet en voor onszelf, onze toekomst en de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen."

Na een ontmoeting met paus Franciscus vrijdag in Rome nam Thunberg de trein naar Londen. Ze zou er de socialistische partijleider Jeremy Corbyn ontmoeten en de voorzitster van de groenen, Caroline Lucas. Ook zou ze spreken in het lagerhuis van het parlement.

3 ‘We love you’, riep het publiek Greta Thunberg toe in Londen.
EPA ‘We love you’, riep het publiek Greta Thunberg toe in Londen.

242 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Christine Laevers

    Dorine Dupont : volledig akkoord. Technologie moet voorhanden zijn voor de bevolking zonder heffingen. Die grote maatschappijen moeten converteren! Ik heb ooit belastingen betaald voor een fiets in een tijd waar er niet eens fietspaden waren. Dat sfeertje is er nog altijd. Seffens nog betalen als je die superbatterij in huis haalt en je abonnement opzegt. Die politieke mentaliteit moet verdwijnen.

  • anna vandenberg

    Je komt geen drie mensen tegen die huishoudelijke boodschappen doen met de fiets in het dorp, ook niet op zaterdag of zondag. Hoe verplaatsen de Groen kiezers zich naar het werk, voor boodshappen, stadsbezoeken. Het klimaat wordt gekaapt door mensen die in de belangstelling willen komen zoals de "meetoo, opeens was heel bekent Vlaanderen al eens te maken gehad met ongewenst seksueel gedraag, dezelfde mensen zijn ineens klimaatredders geworden, de praktijk heel wat anders.

Lees meer