3 Dijsselbloem afgebeeld met het kapsel en de outfit van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un
AD Dijsselbloem afgebeeld met het kapsel en de outfit van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un

Grieken steken de draak met Jeroen 'Dijsselbloemios'

De Grieken hebben het gehad met de voorzitter van de eurogroep, de Nederlandse financiënminister Jeroen Dijsselbloem. De 'vazal van Brussel' wordt in spotprenten en commentaren weggezet als een kwaadaardige sukkel. Alleen de Duitsers krijgen er nog harder van langs.

Hij weet het zelf waarschijnlijk niet, maar Jeroen Dijsselbloem heeft een facebookpagina in het Grieks (zie onderaan). 'Geroen Dijsselbloumios' heet hij er, en foto's van Amsterdamse coffeeshops laten zien waar hij zijn inspiratie vandaan haalt. "Groeten uit Amsterdam," staat er boven.

De Grieken hebben het niet zo op Dijsselbloem. Dat was al een tijdje zo, maar sinds zijn bezoek aan Athene, drie weken geleden, is de voorzitter van de eurogroep het mikpunt van spot op sociale media en in de pers. De spotprenten zijn talrijk. Dijsselbloem als Noord-Koreaanse leider. Dijsselbloem als aap. Dijsselbloem als Spongebob. Of een foto waarop Dijsselbloem zich hetzelfde kapsel heeft aangemeten als zijn Griekse collega Varoufakis. "Hoe zie ik eruit?" vraagt Dijsselbloem. Varoufakis: "Hoe ben je toch zo'n lul geworden?"

3 Dijsselbloem (links, met hetzelfde kapsel als zijn Griekse collega): 'Hoe zie ik er nu uit?' Varoufakis: 'Hoe ben je toch zo'n lul geworden.'
AD Dijsselbloem (links, met hetzelfde kapsel als zijn Griekse collega): 'Hoe zie ik er nu uit?' Varoufakis: 'Hoe ben je toch zo'n lul geworden.'

Duitse minister
Toch kan het nog veel erger. De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, moet het pas écht ontgelden. Hij wordt in de Griekse pers zelfs afgebeeld in nazi-uniform, iets wat Angela Merkel ook al overkwam. "Dijsselbloem wordt gezien als een vazal van Brussel, een loopjongen," zegt Griekenland-kenner Ingeborg Beugel aan onze collega's van het Algemeen Dagblad. "Een verwaande econoom, die de Grieken absurde eisen stelt. Schäuble is voor hen het echte kwaad, Dijsselbloem eerder een sukkel."

Enige waardering
Er is ook enige waardering voor de rol die hij vervult, zegt oud-europarlementariër Anni Podimata. "Natuurlijk, ook Dijsselbloem vertegenwoordigt de harde lijn. Maar hij wordt toch vooral gezien als degene die de rol van intermediair vervult. De man die een brug probeert te slaan tussen ons en de hardliners elders in Europa."

In bijna alle spotprenten wordt Dijsselbloem als een doetje weggezet tegenover de 'superheld', de Griekse minister van Financiën Varoufakis. Zoals degene waarbij de Griek een elektrische stoel klaar zet voor de Nederlander. Varoufakis: "Hier, ga toch zitten."

3 De Griekse minister van Financiën Varoufakis (rechts) schuift behulpzaam een elektrische stoel aan voor collega Dijsselbloem: 'Ga lekker zitten.'
AD De Griekse minister van Financiën Varoufakis (rechts) schuift behulpzaam een elektrische stoel aan voor collega Dijsselbloem: 'Ga lekker zitten.'

"De status van Varoufakis is in Athene nu enorm," zegt Beugel."Hij is de man die zegt: tot hier en niet verder. De Grieken willen wel betalen en in de eurogroep blijven, maar niet meer op de oude voorwaarden. In Brussel wordt de indruk gewekt dat de Grieken zich niet aan de afspraken houden, maar het wáren geen afspraken. Het waren eisen die ze door de strot geduwd kregen. Dat zijn de Grieken helemaal zat. En Dijsselbloem staat symbool voor die harde eisen."

Hij moet het maar niet persoonlijk opvatten, zegt de Griekse journalist Athanasios Athanasiou.

Propaganda
"Je moet het zien in de context van vijf jaar propaganda die wij achter de rug hebben, waarin alle bezuinigingen de schuld van Berlijn waren. Terwijl dat natuurlijk bullshit is. Onze vorige regeringen hadden niet de moed om in te grijpen en aan gevestigde belangen te raken. Na die propaganda-oorlog is het moeilijk om de Grieken te doen inzien dat de boeven hier zaten. En niet in Brussel of Berlijn."

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees meer