De Griekse minister van Financiën Euclid Tsakalotos.
REUTERS De Griekse minister van Financiën Euclid Tsakalotos.

Griekenland bereikt akkoord met geldschieters

Griekenland heeft een akkoord bereikt met zijn geldschieters. Dat maakt gesprekken mogelijk over de vermindering van de schulden van dat land. Dat heeft de Griekse minister van Financiën Euclides Tsakalotos bekendgemaakt.

"We hebben witte rook. De onderhandelingen zijn afgerond met een akkoord over alle uitstaande zaken", zei Tsakalotos volgens het persagentschap ANA. De onderhandelingen tussen de Griekse regering en de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank, het noodfonds ESM en het IMF borduurden verder op het politiek akkoord dat vorige maand bereikt werd. Daarin engageerden de Grieken zich tot het goedkeuren van nieuwe belasting- en pensioenhervormingen die in 2019 en 2020 uitgevoerd moeten worden.

Pensioenen en belastingen
Vanochtend werd overeenstemming bereikt over de details van die deal. In 2019 zullen de Grieken verder snoeien in de pensioenen en de bestaande belastingvoordelen verlagen, maatregelen die samen goed zijn voor 2 procent van het Griekse bbp. Als het zijn begrotingsdoelstellingen overschrijdt, zal Griekenland weliswaar maatregelen mogen treffen om de impact van het jarenlange saneringsbeleid te verzachten.

Nieuwe schijf noodhulp
Met het akkoord wordt de weg vrijgemaakt voor een nieuwe schijf noodhulp die de Grieken in staat moet stellen hun financiële verplichtingen na te komen. In juli moet Griekenland meer dan 6 miljard euro schulden aflossen, een factuur die het zonder nieuwe financiële injectie niet de baas kan.

Verwacht wordt dat de ministers van Financiën van de eurozone - de eurogroep - op 22 mei hun zegen aan het akkoord geven. De week voordien zou het Griekse parlement het licht op groen zetten.

De nieuw overeengekomen maatregelen maken een discussie over de houdbaarheid van de Griekse schuld mogelijk. Volgens het IMF moet een deel van de Griekse schuldenlast worden kwijtgescholden, een maatregel die het fonds ook als voorwaarde stelt voor een bijdrage aan het Griekse noodprogramma. Duitsland hamert op de deelname van het IMF, maar wil niet van een nieuwe 'haircut' weten.

Een woordvoerder van de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble noemde het akkoord van vandaag een "belangrijke tussentijdse stap", maar zegt dat er nog meer duidelijkheid nodig is, bijvoorbeeld over het primair begrotingsoverschot van Griekenland.

Lees meer