Grieken protesteren tegen de strenge besparingsmaatregelen.
AP Grieken protesteren tegen de strenge besparingsmaatregelen.

Griekenland weigert lening terug te betalen aan IMF

Griekenland zal de lening die het voor 5 juni aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moest terugbetalen niet aflossen zolang er geen uitzicht is op een aanpassing van de deal met zijn schuldeisers. Dat heeft de woordvoerder van de regerende Syriza-partij gezegd.

"Als er geen voorzichtzicht is op een aanpassing van de deal tegen vrijdag of maandag, ik weet niet wanneer exact, zullen we niet betalen", stelde Nikos Filis vandaag op Mega TV.

Griekenland moet tegen vrijdag een eerste lening van 300 miljoen euro terugbetalen. Later deze maand volgen er nog drie terugbetalingen, goed voor een totaal van 1,6 miljard euro. De lening maakt deel uit van een pakket internationale hulpmaatregelen om het land van het failliet te redden, maar Griekenland verzet zich tegen de strenge voorwaarden waaraan die leningen gekoppeld zijn.

Het is het zoveelste dreigement in de al maanden voortslepende onderhandelingen. Het IMF en de Europese geldschieters van Griekenland eisen tal van hervormingen en bezuinigingen en willen een concrete lijst van maatregelen voordat Athene meer geld tegemoet kan zien. Syriza wil juist grotendeels af van de afspraken met de trojka.

Vandaag reist premier Alexis Tsipras naar Brussel voor een ontmoeting met Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, om te onderhandelen over bijkomende fondsen voor de zogenoemde bailout.

Maandagavond overlegde Juncker met ECB-president Mario Draghi, IMF-voorzitter Christine Lagarde, bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande over Griekenland. Het overleg, waarbij Tsipras ontbrak, werd niet officieel toegelicht maar diverse media meldden dat Griekenland na afloop een ultimatum werd gesteld.

Lees meer