David Cameron.
ANP David Cameron.

Grieks drama gooit schaduw over EU-campagne van Cameron

Op de Europese top in Brussel wordt dan wel meer over Grexit dan Brexit gepraat, het zal de Britse premier David Cameron donderdagavond niet beletten om het startschot te geven voor zijn campagne voor een hervorming van de Europese Unie en het Britse lidmaatschap te ontvouwen. "Vandaag is een belangrijke mijlpaal", meent de Brit.

Cameron werd begin mei herverkozen met de belofte om ten laatste tegen eind 2017 een referendum over het Britse lidmaatschap te houden. Downing Street wil campagne voeren voor een verlengd verblijf in de Europese club, maar enkel indien de overige Europese lidstaten instemmen met een aantal hervormingen en een herziening van de voorwaarden van het Britse lidmaatschap.

Cameron sprak de voorbije weken al verscheidene ambtgenoten onder vier ogen, maar donderdagavond wil hij tijdens het diner zijn hele onderneming officieel op gang trekken. "Groot-Brittannië heeft het recht om deze onderhandelingen te voeren en een referendum te houden, om een antwoord te bieden over de bekommernissen die het Britse volk over Europa heeft en om ervoor te zorgen dat de Britse kiezers het laatste woord krijgen", betoogde hij bij aankomst in Brussel.

Uit speeches kon opgemaakt worden dat de bekommernissen onder meer gaan over de instroom van Oost-Europese werknemers, de verdere uitbouw van de eurozone en politieke integratie, maar vooralsnog is niet duidelijk wat Cameron precies wil. Waarnemers verwachten ook niet dat de Brit donderdag het achterste van zijn tong laat zien. Een diepgaand debat wordt evenmin verwacht. Vermoedelijk zullen de leiders enkel instemmen met een technische werkmethode voor de komende maanden.

De meeste leiders toonden begrip voor de Britse bekommernissen, maar ze maakten ook duidelijk dat ze geen ondermijning van het Europese project zullen aanvaarden. "Als het gaat over de afbouw van administratieve lasten, over meer opportuniteiten voor groei en werkgelegenheid, dan gaan we in de goede richting. Maar als de bedoeling minder Europa en minder macht voor de eurozone is, dan wordt het moeilijk", liet de Belgische premier Charles Michel optekenen.Lees meer