2 Jean-Claude Juncker (r) en de Griekse premier Alexis Tsipras.
REUTERS Jean-Claude Juncker (r) en de Griekse premier Alexis Tsipras.

Grieks tegenvoorstel: "Onvoldoende en onacceptabel"

De tegenvoorstellen van Griekenland voor hervormingsmaatregelen in ruil voor financiële steun vallen niet in goede aarde bij de geldschieters van het Zuid-Europese land. Dit meldt persbureau Reuters op basis van anonieme EU-bronnen. Die bestempelen de voorstellen als 'onvoldoende' en 'onacceptabel'.

Brussel liet via een woordvoerder weten, dat 'EU-bronnen' niet namens de Europese Commissie spreken. De experts van de geldschieters zijn de voorstellen van de Grieken nog aan het bestuderen.

De nieuwe voorstellen zullen 'met toewijding en zorg' worden beoordeeld, zei de woordvoerder. Het is op dit moment nog onzeker of er morgen een gesprek plaatsvindt tussen de Griekse premier Alexis Tsipras en commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. "Laten we eerst de voorstellen bestuderen voordat we volgende stappen zetten", aldus de zegsman. Hij wilde niets kwijt over de inhoud, zolang de instellingen de voorstellen toetsen.

Ook eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem reageerde vandaag. Hij zei dat de Grieken "de complexiteit van het schuldenprobleem onderschatten". Hij benadrukte ook dat de Grieken hun pensioensysteem moeten moderniseren.

Hij zei ook dat hij zelf nog niks heeft gezien van de voorstellen die de Griekse regering vandaag bij de Europese geldschieters heeft ingediend. Dijsselbloem waakt voor te groot optimisme. Volgens hem onderschat de Griekse regering de complexiteit van het proces waarbij de begroting op orde moet worden gebracht en tegelijk de economie weer op de rails moet worden gezet. "Dat vergt nogal wat ingrepen."

2 Jeroen Dijsselbloem, voorzitter eurogroep.
ANP Jeroen Dijsselbloem, voorzitter eurogroep.

Experts van de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds onderhandelen al maanden over de Griekse schuldenkwestie. Het land heeft nodig geld nodig, maar voelt niets voor de stringente bezuinigingsmaatregelen die de geldschieters eisen. De huidige regering meent dat de problemen in Griekenland (mede) hierdoor zijn veroorzaakt.

Vorige week woensdag hadden Tsipras en Juncker overleg in Brussel. Ook Dijsselbloem schoof toen aan. Toen al spraken de betrokkenen af dat Athene met tegenvoorstellen zou komen, maar die lieten langer op zich wachten dan gedacht, stellen bronnen tegen ANP.

Lees meer