Griekse banken open voor gepensioneerden zonder bankkaart

Morgen openen duizend Griekse bankfilialen hun deuren voor gepensioneerden die geen bankkaart hebben. Dat heeft het Griekse ministerie van Financiën vandaag bekendgemaakt.

De Griekse banken zijn op last van de overheid tot en met 6 juli dicht en er is een daglimiet ingesteld van 60 euro per dag voor geldopnames. Zonder de speciale openingsactie zouden de gepensioneerden zonder bankkaart dus bijna een week geen kans hebben om geld op te nemen. Ook voor hen geldt een limiet, van 120 euro deze week.

Uitstroom geld stoppen
Met de kapitaalbeperkingen wil de Griekse overheid de uitstroom van geld stoppen. In de afgelopen maanden, waarin een akkoord tussen het land en zijn internationale schuldeisers over een verlenging van het schuldprogramma uitbleef, haalden Grieken miljarden van hun rekeningen.

De Griekse premier Alexis Tsipras had gisteravond al aangekondigd dat Griekenland een schuld van 1,5 miljard dollar niet zal kunnen terugbetalen aan het IMF. De deadline voor die terugbetaling is vandaag. Tsipras hoopt na het referendum van zondag wel opnieuw te kunnen onderhandelen met de schuldeisers.

Afgelopen weekend werd de impasse bereikt bij de onderhandelingen. Het steunprogramma werd niet verlengd nadat de Griekse regering het referendum aankondigde over het financiële reddingsplan.

Een gesloten bank in Athene. Gepensioneerden die geen bankkaart hebben, zullen vanaf morgen 120 euro per week in de bank kunnen afhalen.
PHOTO_NEWS Een gesloten bank in Athene. Gepensioneerden die geen bankkaart hebben, zullen vanaf morgen 120 euro per week in de bank kunnen afhalen.

Lees meer