AFP

Griekse premier zet aanval in op Eurogroep

De nieuwe Griekse regering zal zich houden aan het verkiezingsprogramma en eerder genomen bezuinigingsmaatregelen snel terugdraaien. Dat zei de nieuwe Griekse premier Alexis Tsipras vandaag volgens Griekse media.

Die zocht in zijn speech opnieuw de aanval op de Eurogroep, die het land miljardensteun geeft in ruil voor opgelegde bezuinigingsmaatregelen. Zijn regering zal zo snel mogelijk werk maken van wetgeving die haaks staat op bezuinigen.

Zo mogen de Grieken achterstallige belasting in maximaal honderd termijnen gaan terugbetalen. Ook worden cao-onderhandelingen opnieuw opgestart, oftewel: loonsverhogingen zijn weer mogelijk. Bovendien zal er donderdag een eerste wetsvoorstel worden ingediend waarmee moet worden voorkomen dat mensen hun huis kunnen worden uitgezet.

Het feit dat er gistervond volgens de Grieken op het laatste moment een nieuw document aan hen werd voorgelegd bij het overleg in Brussel, ziet Tsipras als "bewijs dat de Eurogroep de nieuwe Griekse regering wil ondermijnen''. De onderhandelingen mislukten, waardoor de steun aan Griekenland aan het einde van deze maand lijkt te eindigen.

Presidentskandidaat

Verder heeft Tsipras heeft een ex-minister van de oppositiepartij Nieuwe Democratie (ND), Prokopis Pavlopoulos, als presidentskandidaat naar voren geschoven.

De president van Griekenland is een voornamelijk ceremoniële figuur die door het parlement wordt gekozen. Van de grondwet moet minstens een bepaald aantal parlementariërs voor de nieuwe president stemmen. Aangenomen wordt dat Pavlopoulos, die van 2004 tot 2009 minister van Binnenlandse Zaken was, zonder problemen voldoende stemmen krijgt.

Lees meer