3 De Griekse premier Tsipras, Angela Merkel en François Hollande bij eerder overleg in mei.
AP De Griekse premier Tsipras, Angela Merkel en François Hollande bij eerder overleg in mei.

Griekse tegenvoorstellen kunnen Europese Commissie niet overtuigen

"Merkel en Hollande zien nut niet van meeting met Griekenland"

De Europese Commissie heeft vanmiddag laten weten dat ze niet overtuigd is door de tegenvoorstellen die de Griekse regering heeft overgemaakt.De ontmoeting tussen de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande en de Griekse premier Tsipras die voor vandaag op de agenda stond, wordt dan ook mogelijk afgelast. "Ze zien het nut niet van een meeting."

Europees commissaris voor Economische en Monetaire Zaken Pierre Moscovici heeft de Griekse vertegenwoordigers gisterennamiddag op de hoogte gebracht dat "de recentste suggesties" van Griekenland de gesprekken tussen Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en de Griekse premier Alexis Tsipras vorige week in Brussel , "niet weerspiegelen". Dat zei Margaritis Schinas, de woordvoerder van de Europese Commissie, vanmiddag

Griekenland en zijn kredietverleners onderhandelen al maanden over de deblokkering van vers geld uit het financiële steunprogramma dat eind deze maand verstrijkt.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande en de andere leiders van de eurozone zijn dus ontevreden met de hervormingsvoorstellen die de Grieken als ultiem bod hebben gedaan om tegemoet te komen aan de Europese eisen. Doel is een overeenkomst te vinden zodat Griekenland in ruil voor de hervormingen eindelijk recht krijgt op de laatste schijf noodhulp van 7,2 miljard euro. Die moet het land van het bankroet en een exit uit de euro redden.

3 De Griekse premier Tsipras en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.
REUTERS De Griekse premier Tsipras en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

"Zien het nut er niet van in"

Premier Tsipras zou Merkel en Hollande vandaag ontmoeten in de marge van een gezamenlijke top tussen Latijns-Amerikaanse en Europese landen in Brussel. Dat overleg zou nu echter op de helling staan, aldus Europese bronnen aan het persbureau Reuters. Nieuwe gesprekken staan niet meteen op de agenda.

"Als er geen beweging komt, komt er geen overleg", aldus een bron. "Duitsland en Frankrijk zien het nut er nu niet van in." Griekenland stelde maandagavond nieuwe fiscale doelen voor die weliswaar evolueren in de richting van de internationale geldschieters, maar dus nog niet genoeg. Zo zou het land akkoord gaan met een begrotingsoverschot van 0,75 procent in plaats van 0,6 procent eerst. Maar de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF zien liefst een overschot van 1 procent. Ook de verhoging van de btw-inkomsten zou lager uitvallen dan de drie instituties willen.

3
AP

'Als er geen beweging komt, komt er geen overleg'

Europese bron

Schuldherschikking

Athene maakte ook een document over schuldherschikking over, maar dat document verdween meteen in de prullenmand, aangezien de geldschieters pas over dat thema willen praten nadat eerder beloofde hervormingen worden uitgevoerd.

Normaal moest Griekenland al vorige week donderdag duidelijk maken hoe ze haar fiscale doelen zou bereiken, nadat het zelf de voorstellen van de Commissie, de ECB en het IMF over een verhoging van de pensioenleeftijd en de btw van tafel veegde. Het voorstel kwam er echter pas maandag.

Lees meer