KLM-personeel. Archieffoto.
ANP KLM-personeel. Archieffoto.

Grondpersoneel KLM gaat woensdag opnieuw staken

Grondpersoneel van KLM gaat woensdagochtend opnieuw het werk neerleggen uit onvrede met de vastgelopen cao-onderhandelingen. Vakbond FNV zegt na de acties van vandaag niets van de luchtvaartmaatschappij te hebben vernomen. 

De staking bij het grondpersoneel van KLM tussen 08 en 10 uur vanochtend heeft geleid tot 62 geannuleerde vluchten in Europa. Daarnaast is de afhandeling van intercontinentale vluchten met zo’n twee uur vertraagd, meldt KLM. Reizigers moeten de hele dag rekening houden met mogelijke vertragingen. De maatschappij verwacht dat de problemen morgen grotendeels zullen verholpen zijn.

Eerder was er sprake van 28 geannuleerde vluchten, terwijl de vakbond FNV, die tot de staking opriep, schatte dat er meer dan 40 vluchten geschrapt waren. De bond sprak van een “voorbeeldige actie” met honderden medewerkers die het werk neerlegden en een “duidelijk signaal” aan KLM. Daardoor werden uiteindelijk 62 Europese vluchten geschrapt. 

FNV voert later vandaag nieuw overleg met het actiecomité. Dan moet ook duidelijk worden of er nieuwe acties volgen, als KLM voor die tijd niet over de brug komt. Acties moeten minstens 36 uur van tevoren worden aangekondigd.

FNV Grond is een van de bonden waarmee KLM momenteel tracht om tot een cao-vergelijk te komen. De bond is vooral niet te spreken over het loonbod van 3 procent, waar FNV om 4 procent meer loon vraagt. Verder eist de vakbond een aanpassing van de roosters en meer mensen in vaste dienst. Dit zijn voor de bond harde eisen. Overige voorstellen die bij KLM zijn gedeponeerd zijn “kneedbaar”, zegt FNV.

100 miljoen per jaar

KLM had eerder berekend dat het eisenpakket van FNV Grond opgeteld meer dan 100 miljoen euro per jaar kost. Dat zou een stijging van meer dan 10 procent van de totale loonsom van het grondpersoneel betekenen. Dat alles werd door KLM bestempeld als onverantwoord en onrealistisch.

FNV wijst vooral ook op het sentiment dat leeft onder KLM-personeel. In de tijden dat het minder ging met KLM werden juist offers gevraagd van het personeel. Zo werd volgens de bond destijds het verlof ingekort, werd een nullijn gehanteerd bij de loonontwikkeling en werden ploegen ingekort. Nu het beter gaat met de maatschappij zou het personeel daar ook van moeten profiteren.

Andere bonden hebben aangegeven weer in overleg te willen, of hebben het verbeterde voorstel nog in overweging. Onder meer CNV en de Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart Technici (NVLT) hebben deze week ledenoverleg.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Annie Broeckx

    In Nederland staakt men met verstand.De werknemers krijgen voldoening en het verlies voor de bedrijven blijven beperkt.

Lees meer