2 Stapels urnen doen vragen rijzen over de dodentol in Wuhan.
rv Stapels urnen doen vragen rijzen over de dodentol in Wuhan.

Groot aantal urnen doet vragen rijzen over dodental door coronavirus in Chinese Wuhan

Foto’s van hoge stapels urnen in verschillende crematoria in de Chinese stad Wuhan gaan rond op sociale media. Het doet bij velen vragen rijzen over het werkelijke aantal doden aan het coronavirus in het epicentrum van de uitbraak. Officieel zijn er in Wuhan 2.535 doden gevallen. De foto’s doen volgens sommigen echter uitschijnen dat het werkelijke dodental veel hoger ligt. Dat schrijft het Amerikaanse Bloomberg.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Families van overledenen aan het coronavirus mochten vanaf deze week de assen van hun dierbare ophalen in acht crematoria in de stad. Dat moet hen toestaan om deel te kunnen nemen aan het Qingmingfestival, een Chinese feestdag waarop de graven van naasten worden bezocht. Aan de crematoria zouden lange rijen ontstaan zijn en op sociale media ging al snel een aantal merkwaardige foto’s rond: op de beelden waren duizenden urnen te zien. Het exacte aantal is niet geweten. Het is overigens ook niet duidelijk hoeveel van die urnen gevuld waren.

Volgens het Chinese mediakanaal Caixin werden aan één crematorium op twee dagen 5.000 urnen geleverd: twee keer zoveel als het officiële dodental in heel Wuhan. Journalisten bij Bloomberg vonden geen gehoor bij de zeven andere crematoria over hoeveel urnen daar geleverd werden. Geen enkel crematorium wilde reageren of deelde mee geen cijfers te mogen geven. Het is dus niet duidelijk hoeveel urnen exact geleverd werden, en wanneer die besteld zouden zijn.

Problemen met officiële telling of doofpotaffaire?

Volgens de cijfers van de Chinese overheid zijn er in Wuhan 2.535 mensen overleden aan het virus. Om het virus te bestrijden werd er in januari een strenge lockdown aangekondigd in het Chinese epicentrum. Dat lijkt te lonen, want sinds deze week zijn er geen besmettingen in Wuhan zelf bijgekomen, zo meldt de Chinese overheid. De vastgestelde besmettingen waren telkens reizigers die in Wuhan aankwamen, klinkt het. Doordat het nulniveau bereikt was, kondigde de regering deze week aan de lockdown langzaam op te geven en andere landen te helpen met medische hulp.

Maar sommigen stellen zich nu vragen bij het cijfer dat China deelt, onder andere door de foto’s van de duizenden urnen. Ze verwijzen daarbij naar eerdere pogingen van de autoriteiten om de uitbraak in het beginstadium te verdoezelen, en meerdere herzieningen van de manier waarop officiële gevallen worden geteld. Volgens Caixin is een groot aantal mensen met symptomen bovendien gestorven zonder ooit op Covid-19 getest te worden, waardoor zij niet meegeteld werden in de officiële cijfers. 

2 Werknemers in beschermende kledij controleren de temperatuur van reizigers in een metrostation in Wuhan.
AFP Werknemers in beschermende kledij controleren de temperatuur van reizigers in een metrostation in Wuhan.

83 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jos Boets

    Het is niet omdat een crematorium 5000 urnen heeft besteld dat deze ook gebruikt zijn. Misschien heeft men grote voorraden besteld tijdens de crisis om er voldoende op voorraad te hebben, gezien niemand toen een idee had hoe lang het zou duren of hoeveel doden te verwachten.

  • Vaneylen Pierre

    China is een dictatuur, de info die we vandaar uit krijgen is de info die zij graag kwijt willen. Toch primeert bij het merendeel van de bevolking de hebberigheid, want het is daar goedkoper, ten koste van wat? Vroeger vormde China een bedreiging van onze economie, nu likken we hun G.t. Trumph mag dan als een kwal of weet ik veel overkomen, doch zag het onheil al veel langer aankomen. De tijd van vrije grenzen is voorbij, we moeten terugvallen op eigen productie met eigen mensen.

Lees meer