THINKSTOCK

Grootste schadevergoeding ooit voor miljoen rokers in Canada

Het hooggerechtshof in Québec heeft drie grote sigarettenfabrikanten veroordeeld tot een historische schadevergoeding van 15,5 miljard Canadese dollar (11,3 miljard euro) in een rechtszaak die meer dan zeventien jaar heeft aangesleept. Het gaat om twee groepsvorderingen voor in totaal meer dan een miljoen Canadezen, waarvan velen hopeloos verslaafd zijn of lijden aan keel- of longkanker.

Imperial Tobacco Canada, Rothmans Benson & Hedges en JTI-MacDonald werden voor de rechter gesleept omdat ze de 'tabakslachtoffers' niet voldoende zouden gewaarschuwd hebben over de schadelijke gevolgen van roken. De groepsvorderingen werden ingediend in 1998, maar het uiteindelijke oordeel werd pas recent geveld.

Volgens de tabaksfabrikanten zijn Canadezen zich al sinds de jaren 50 bewust van de gezondheidsrisico's die gepaard gaan met roken. Toch oordeelde het hooggerechtshof dat de multinationals hun klanten onvoldoende hebben geïnformeerd en gefaald zijn in hun plicht om "geen letsels te veroorzaken bij andere mensen".

Rechter Brian Riordan ziet het zo: "De bedrijven hebben miljarden verdiend ten koste van longen, kelen en de algemene gezondheid van hun klanten. Als ze er nu ongeschonden vanaf zouden komen, welke boodschap zou dat zijn voor andere industrieën die zich vandaag of morgen in een gelijkaardig moreel conflict bevinden?".

Lees meer