3 Vrijdag meldde Rome dat de autoriteiten in amper één dag tijd 600 nieuwe dodelijke slachtoffers genoteerd hadden. Daarmee steeg het aantal doden van de coronapandemie naar 4.032.
Photo News Vrijdag meldde Rome dat de autoriteiten in amper één dag tijd 600 nieuwe dodelijke slachtoffers genoteerd hadden. Daarmee steeg het aantal doden van de coronapandemie naar 4.032.

Grootste stijging aantal doden in Italië sinds uitbraak coronavirus, land beperkt bewegingsvrijheid nog meer

In Italië is de grootste stijging van het aantal doden door het coronavirus geregistreerd sinds de uitbraak een maand geleden. De autoriteiten meldden vrijdag 627 nieuwe sterfgevallen, waardoor het totaal aantal slachtoffers nu 4.032 bedraagt. Het gaat om een sprong van bijna 20 procent. De Italiaanse regering voert nog scherpere lockdownmaatregelen in om de verspreiding van het virus in te dammen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Donderdag haalde Italië China al in als het land met de meeste geregistreerde coronadoden. Tot nu toe was de grootste stijging in Italië 475 doden in een etmaal. China meldde nooit meer dan 150 nieuwe sterfgevallen per dag.

Nog een record

Er zijn ook bijna 6.000 nieuwe besmettingsgevallen vastgesteld, wat met een stijging van bijna 15 procent eveneens een record is voor een dag. Er zijn nu al 47.021 bevestigde besmettingen. Het aantal genezingen klom met 15,5 procent naar 5.129, terwijl het aantal mensen in de intensieve verzorging met ongeveer zes procent steeg naar 2.655.

Het noorden blijft het sterkst getroffen, in het bijzonder Lombardije (met Milaan), met meer dan 22.000 gevallen en 2.549 sterfgevallen. Lazio, waar Rome is gelegen, meldt 1.008 besmettingen en 43 mensen die aan het virus zijn bezweken. 

Alle parken en speeltuinen dicht

De Italiaanse regering voert nog scherpere lockdownmaatregelen in om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Het ministerie van Volksgezondheid heeft vrijdagavond de sluiting van alle parken en speeltuinen bevolen. Activiteiten in open lucht zijn taboe, individuele sportbeoefening is toegelaten mits het dicht bij huis is. Bars en restaurants in trein- en benzinestations gaan ook dicht. Er even tussenuit knijpen naar een tweede verblijf is verboden, aldus nog het ministerie.

“We moeten zelfs nog meer doen om de besmetting in te perken. Het garanderen van efficiënt social distancing is de sleutel”, zegt minister van Volksgezondheid Roberto Speranza. 

(Lees verder onder de foto)

3 Italiaanse soldaten patrouilleren in het kader van de lockdown in Milaan.
EPA Italiaanse soldaten patrouilleren in het kader van de lockdown in Milaan.

“Italië staat niet alleen”

“Italië staat niet alleen”. Die boodschap heeft de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, intussen in een emotionele brief overgemaakt aan de Italiaanse president Sergio Mattarella. Daarin verzekert Michel het zuid-Europese land van Europese solidariteit en spreekt de ex-premier zijn bewondering uit voor het Italiaanse crisismanagement.

“We volgen met emotie en respect de voortrekkersrol van de Italiaanse autoriteiten in het managen van de crisis, met tijdige, omvattende en sociaal betekenisvolle maatregelen, om de verspreiding van de infectie te bestrijden”, luidt het in de brief van Charles Michel. “Terwijl sommigen misschien de omvang van de dreiging hadden onderschat, heeft Italië een onwankelbaar gevoel voor vooruitziendheid, eenheid en veerkracht tentoon gespreid. Het antwoord van Italië was en is een voorbeeld voor vele landen”.

Michel wil ook via de Italiaanse president een boodschap aan de Italianen overmaken: “Jullie staan niet alleen”. En aan het einde van de brief verzekert Michel dat Europa en Italië sterker uit deze crisis zullen komen. “Zoals we in alle hoeken van uw prachtig land kunnen horen: Alles komt goed”. 

3
REUTERS

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • anna vandenberg

    Urban, degene die dringend aan vakantie toe waren en vertrokken zijn in volle corona crisis kunnen nu wat langer vakantie nemen, we hebben al genoeg miserie. Midden januari kwamen al berichten uit China dat de toestand zorgwekkend was hier was het om een banale griepje en iedereen mocht op vakantie vertrekken. Ik heb betaald en ik ga en nu kan een ander in de miserie werken zonder enige vorm van beloning, ze zullen het moeten doen met een bedankje van de regering.

  • Urban Vyaas

    Als ik zo hoor dat er op de canarische eilanden alleen nog 4000 Belgen vast zitten en die willen NU persé terug dan denk ik: wanneer zijn die vertrokken? Een week geleden? Misschien twee weken? 't Was al betaald zeker? Ondertussen zit iedereen in Spanje al een week in quarantaine. Dolle pret. Nu nog 250 euro pp voor de terugvlucht naar het "veilige" België. Met 300 mensen in zo'n vliegende metalen cigaar.

Lees meer