9
reuters

Grootste terroristische aanslag in Frankrijk in jaren: zeker 127 doden, bloedbad in concertzaal

Minstens 127 mensen zijn vrijdagavond in Parijs om het leven gekomen bij meerdere schietpartijen en explosies. Een tweehonderdtal anderen raakten gewond. Vier terroristen vielen een concertzaal binnen waar ze een waar bloedbad aanrichtten en een honderdtal mensen gegijzeld hielden. Volgens de politie zouden alle terroristen gedood zijn, al blijven ze waakzaam voor eventuele ontsnapte medeplichtigen. Het is niet duidelijk hoeveel daders gisteravond betrokken waren bij in totaal zeven verschillende aanslagen. In totaal stierven acht militanten, zeven van hen bliezen zichzelf op met bommengordels. De aanslagen werden nog niet opgeëist.

De schietpartijen en explosies vonden plaats op zeven verschillende locaties in het oosten van Parijs. Het eerste incident vond plaats rond 21.30 uur in het restaurant Le Petit Cambodge in de buurt van Place de la République, in het tiende arrondissement.

De politie heeft een grote perimeter in de buurt van Place de la République ingesteld en sloot alle omliggende straten af. Alle bars, restaurants en terrassen in de buurt werden geëvacueerd.

President François Hollande heeft de noodtoestand voor heel Frankrijk uitgeroepen en de bevolking wordt opgeroepen om zoveel mogelijk binnen te blijven.

In totaal werden acht terroristen gedood. Onder hen de vier terroristen in de Bataclan. Zeven van de acht militanten bliezen zichzelf op met een bommengordel, één van hen werd doodgeschoten. Volgens de Franse overheid zijn alle betrokkenen gedood, al blijven de veiligheidsdiensten waakzaam voor handlangers die eventueel ontsnapt zijn.

Er vonden op zeven verschillende locaties in Parijs schietpartijen plaats, waaronder de Hallen, het Louvre, de rue de la Fontaine au roi, de rue de Charenton en bij het theater/concertzaal Bataclan. Bekijk op onderstaande kaart waar de aanslagen precies plaatsvonden:

9
AFP
9
reuters
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Mannen met kalasjnikovs in concertzaal

In theater Bataclan speelde vanavond de Amerikaanse rockgroep Eagles of Death Metal. Er waren meer dan duizend concertgangers aanwezig. Ongeveer een uur na de aanvang van het concert openden vier terroristen eerst het vuur op de cafés in de buurt van de zaal,vervolgens gingen ze het gebouw binnen en schoten op het publiek, zo meldden gewonden die het gebouw uitkwamen. Daarbij zou "allahoe akbar" zijn geroepen. Eén van de terroristen zou ook gezegd hebben dat ze dit voor Syrië deden. De schietpartij zou zo'n tien à vijftien minuten geduurd hebben: de schutters hebben minstens drie keer hun geweren herladen, aldus een ooggetuige die de inval overleefde. Vervolgens gijzelden de schutters de concertgangers in het gebouw.

Iets na middernacht viel de Franse politie het concertgebouw binnen. Daar vielen schoten. Drie terroristen zouden zichzelf tijdens de inval van de agenten met een bomgordel hebben opgeblazen. De andere werd doodgeschoten. De zaal zelf is een waar bloedbad. Tot nu toe wordt gesproken van 100 doden in de zaal, maar dat aantal kan nog verder oplopen. Op dit ogenblik worden alle slachtoffers geëvacueerd.

9 Politie, brandweer en reddingswerkers zetten de omgeving rond concertzaal Bataclan af.
afp Politie, brandweer en reddingswerkers zetten de omgeving rond concertzaal Bataclan af.
9 Een vrouw wordt geëvacueerd uit concertzaal Bataclan.
AP Een vrouw wordt geëvacueerd uit concertzaal Bataclan.

Explosies Stade de France

Vlak bij het Stade de France in Saint-Denis net buiten Parijs, hebben zich vrijdagavond meerdere explosies voorgedaan. Daarbij zijn minstens drie doden gevallen. Het zou gaan om zelfmoordaanslagen met bomgordels. De aanslagen zouden zijn gepleegd bij een café en twee hamburgertenten.

De knallen waren te horen in het stadion, waar een vriendschappelijke wedstrijd aan de gang was tussen Frankrijk en Duitsland. Die ging desondanks gewoon door. President François Hollande, die bij de wedstrijd aanwezig was, werd door zijn veiligheidsagenten uit het stadion gehaald.  De toeschouwers zijn na het laatste fluitsignaal het veld opgelopen: zij mochten het stadion niet verlaten tot de schietpartijen voorbij waren: de poorten gingen dicht.

9
epa
9
AFP
9
AFP

Redactie Charlie Hebdo

De Nederlandse RTL-verslaggever Stefan de Vries getuigt vanuit Parijs: "De verdachte vluchtte van het restaurant, waar hij om zich heen schoot, naar concertzaal Bataclan. Daar is ook geschoten. Het restaurant lag op slechts 200 meter van de redactie van Charlie Hebdo.'' 

Noodtoestand in heel Frankrijk: militairen ingezet

In heel Frankrijk wordt de noodtoestand afgekondigd. Dit heeft president François Hollande vrijdagavond bekendgemaakt, kort voor een spoedvergadering van de regering. Alle grenzen worden gesloten.
Hollande sprak zijn medeleven uit met de slachtoffers. Hij riep het Franse volk op sterk te zijn in deze moeilijke situatie.

Vannacht werden ook 1500 extra militairen ingezet in de stad.

9
epa

Lees meer