Illustratiefoto.
Thinkstock Illustratiefoto.

Grote gaten in Europese douanecontroles en daar draait ú ook voor op

De douanecontroles in de Europese Unie vertonen "belangrijke zwakheden en gaten" en daardoor loopt de EU veel geld mis. Dat concludeert de Europese Rekenkamer in een rapport.

Wie in de Europese Unie importeert, kan volgens de Rekenkamer gemakkelijk douaneheffingen ontlopen of verminderen. Zo kunnen importeurs bijvoorbeeld de waarde van goederen opzettelijk te laag waarderen, een vals land van oorsprong opgeven, of een ander product op het formulier zetten. Verschillende koerierbedrijven maken hier volgens de Rekenkamer misbruik van, vooral dan bij spullen die online zijn besteld buiten de EU.

De douane-autoriteiten zijn niet in heel Europa even laks: de Rekenkamer tikt vooral de Spaanse, Italiaanse, Poolse, Roemeense en Britse douane-autoriteiten op de vingers. Maar de EU-lidstaten hebben wel onvoldoende financiële prikkels om er iets aan te doen, klinkt het.

"Douaneheffingen zijn goed voor 14 procent van de EU-begroting, zo'n 20 miljard euro", aldus rekenkamerlid Pietro Russo. De Europese belastingbetaler draait uiteindelijk op voor de ontwijking, meent hij.

De Rekenkamer vraagt nu dat de Europese Commissie nationale controledoelen stelt en de steun aan de douanediensten versterkt. De lidstaten zelf moeten de risico's beter in kaart brengen.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • FRANK WILLEMS

    Er zijn 2 soorten douane lompe en rijken , dit is al jaren zo ,zat er niks tussen de papieren kon je de volgende dag terug komen .

  • Ramon Simon

    Ik geloof in vrij verkeer van goederen. Btw betalen is niet het probleem maar wel Bpost die 15 euro vraagt om de douane inklaring te doen. Plus ze vragen taksen op de verzendkosten, dat is de hebzucht zelve. Als je dan iets van 40 euro koopt en je moet er 25 euro bijbetalen is het logisch dat men dit ontduikt.

Lees meer