Stedelijk Museum Castelvecchio in Verona.
wikimedia Stedelijk Museum Castelvecchio in Verona.

Grote kunstroof in Verona: meesterwerken van Rubens gestolen

Vijftien kostbare schilderijen van onder anderen Peter Paul Rubens, Jacopo Tintoretto en Andrea Mantegna zijn gisterenavond geroofd uit het Stedelijk Museum Castelvecchio in het Noord-Italiaanse Verona.

Drie in het zwart geklede mannen gingen donderdagavond kort voor sluitingsuur het museum van Castelvecchio binnen, bonden een bewaker en een kassier vast en snoerden hen de mond. Ze gingen vervolgens aan de haal met een hele reeks belangrijke schilderijen.

Naast werken van de grootmeesters Pieter-Paul Rubens en de Venetiaan Jacopo Titoretto, namen de dieven ook doeken mee van Pisanello, Jocopo Bellini, Giovanni Francesco Caroto en Hans de Jode. 

15 miljoen euro
In totaal zouden de gestolen werken 15 miljoen euro waard zijn. De museumdirectie gaat ervan uit dat de werken zijn gestolen "op bestelling door een privé-verzamelaar". "Ze wisten precies wat ze moesten hebben en waar ze moesten zijn", zegt de burgemeester van de stad die beroemd werd door het stuk Romeo en Julia van Shakespeare. 

Permanent bewaakt
Het museum Castelvecchio wordt permanent bewaakt, maar de dieven sloegen hun slag op het einde van de dag. Er waren geen bezoekers meer in het museum aanwezig op dat ogenblik, en het alarm was nog niet uitgeschakeld, zo kon nog bij een woordvoerder van de burgemeester vernomen worden.

Het is niet bekend of de dieven gewapend waren. Ze reden er vandoor met de auto van de bewaker van wie ze de auosleutels hadden opgeëist. Pas toen de twee personeelsleden van het museum zich konden losmaken, werd er alarm geslagen. 

De personeelsleden zijn nog in shock, maar de politie rekent op hun getuigenissen om de dieven te klissen. Voorts moeten de 48 camera's die in het museum hangen, ook een en ander geregistreerd hebben. 

Lees meer