Volgens de commissie hebben 181.067 mensen een stem uitgebracht, van wie er maar liefst 176.928 voor onafhankelijkheid hebben gekozen. Dat betekent dat bijna 98 procent van de inwoners voorstander is van een afscheuring.
AP Volgens de commissie hebben 181.067 mensen een stem uitgebracht, van wie er maar liefst 176.928 voor onafhankelijkheid hebben gekozen. Dat betekent dat bijna 98 procent van de inwoners voorstander is van een afscheuring.

Grote meerderheid op Bougainville wil onafhankelijkheid worden van Papoea-Nieuw-Guinea

De inwoners van Bougainville, een eiland in de Stille Oceaan, hebben in een referendum met overweldigende meerderheid voor onafhankelijkheid gestemd. Dat heeft de referendumcommissie meegedeeld. Momenteel maakt het eiland nog deel uit van Papoea-Nieuw-Guinea.

Volgens de commissie hebben 181.067 mensen een stem uitgebracht, van wie er maar liefst 176.928 voor onafhankelijkheid hebben gekozen. Dat betekent dat bijna 98 procent van de inwoners voorstander is van een afscheuring. Slechts 3.043 mensen kozen ervoor om deel te blijven uitmaken van Papoea-Nieuw-Guinea, maar dan wel met een grotere mate van autonomie. Verder waren er nog 1.096 ongeldige stemmen.

Het resultaat van het referendum, dat plaatsvond tussen 23 november en 7 december, is niet bindend. Bougainville gaat nu onderhandelingen opstarten met Port Moresby. De eindbeslissing ligt bij het parlement van Papoea-Nieuw-Guinea.

Het referendum maakt deel uit van het vredesproces dat het eiland twintig jaar geleden overeenkwam met Papoea-Nieuw-Guinea. Die afspraken waren het gevolg van een tien jaar durende burgeroorlog, die aan 15.000 mensen het leven heeft gekost. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer