3 Alejandro Giammattei heeft de overwinning bij de verkiezingen in Guatemala opgeëist.
AP Alejandro Giammattei heeft de overwinning bij de verkiezingen in Guatemala opgeëist.

Guatemala kiest voor conservatieve presidentskandidaat Giammattei

Alejandro Giammattei heeft de overwinning bij de verkiezingen in Guatemala opgeëist. Dat meldt de kiesrechtbank. Giammattei komt, met meer dan 95 procent van de stemmen geteld, uit op ongeveer 59 procent. De voormalige baas van het nationale gevangenisbestuur volgt in januari Jimmy Morales op en zal vier jaar lang de functie van staats- en regeringsleider vervullen. 

"Het was niet eenvoudig, maar het is gelukt. Het is een enorme eer dat ik president van dit land waar ik zoveel van houd mag worden", zei Giammattei die al voor de vierde keer meedoet aan de verkiezingen, dit keer met de nieuwe partij Vamos. "We gaan Guatemala opnieuw opbouwen", klonk het bij de kersverse winnaar. De president kan slechts één termijn van vier jaar dienen.

Zijn tegenstander, de linkse Sandra Torres, delft het onderspit. Haar sociaal-democratische partij UNE heeft de nederlaag al toegegeven. Torres, de ex-vrouw van voormalig president Alvaro Colom, was nochtans na de eerste ronde van de verkiezingen in juni ruim op kop geëindigd met een kwart van de stemmen, tegenover goed 14 procent voor Giammattei toen.

lees verder onder de foto:

3 Aanhangers van Giammattei zwaaien met de partijvlag bij het hoofdkantoor van de partij in Guatemala-stad.
REUTERS Aanhangers van Giammattei zwaaien met de partijvlag bij het hoofdkantoor van de partij in Guatemala-stad.

De nieuwe president staat direct flink onder druk. Hij moet de puinhoop opruimen die de huidige president Jimmy Morales volgens velen achterlaat. Morales, een voormalige tv-komiek, ligt al enkele jaren onder vuur wegens corruptievermoedens.

Twee jaar geleden vroegen het parket en de Internationale Commissie tegen Straffeloosheid in Guatemala (Cicig) om de opheffing van de immuniteit van Morales. Hij zou zijn verkiezingscampagne in 2015 illegaal hebben gefinancierd. Hij zou 600.000 dollar niet hebben aangemeld bij de kiescommissie. Sindsdien probeert Morales de Cicig uit zijn land te verdrijven.

Daarnaast nam Morales onlangs nog een impopulaire maatregel waardoor mensen uit Honduras en El Salvador makkelijker asiel aan kunnen vragen. De Amerikaanse president Donald Trump had daarom gevraagd, zodat de asielzoekers niet verder trekken naar de Verenigde Staten.

Zestig procent van de inwoners van Guatemala leeft onder de armoedegrens.

3 Alejandro Giammattei tijdens een persconferentie.
EPA Alejandro Giammattei tijdens een persconferentie.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer