Guy Verhofstadt.
AP Guy Verhofstadt.

Guy Verhofstadt: “Brexitdeal die er nu ligt, was eerste EU-voorstel dat May afwees”

Het brexitakkoord dat Boris Johnson op de valreep met de EU sloot, is dezelfde deal die de EU drie jaar geleden al voorstelde aan gewezen eerste minister Theresa May. Dat heeft Guy Verhofstadt gezegd, die namens het Europees parlement de brexitonderhandelingen opvolgt. 

“Het is de deal die May niet wou aanvaarden, om de Noord-Ierse DUP niet ontevreden te stellen”, zei Verhofstadt in ‘De ochtend’ op Radio 1.

Brits premier Johnson heeft er vertrouwen in dat het Lagerhuis morgen instemt met de deal, maar Verhofstadt is voorzichtig. “Wij beginnen pas met onze procedure als we zeker zijn dat het akkoord geratificeerd wordt door het Brits parlement”, klinkt het. De ratificatieprocedure volgt na de stemming morgen.

Volgens Verhofstadt bestaat er een mogelijkheid dat alles tegen 31 oktober rond is. Een andere optie is nieuw uitstel. “De EU zal alleen verlenging toestaan als het Britse parlement een weg kan aanduiden hoe de impasse opgelost zal worden”, aldus Verhofstadt. De laatste mogelijkheid die hij ziet, is dat de Britten Artikel 50 intrekken en in de EU blijven.

In een ‘no deal’-scenario gelooft hij niet. “Een van de redenen waarom Johnson nu zijn kar heeft gekeerd, is de wetenschap dat dat in de Britse regering een absolute catastrofe zal veroorzaken”, luidt het. “Er komen zodanig veel alarmerende berichten vanuit de samenleving, dat Johnson beseft dat hij dat niet kan doen.”

ONZE OPINIE. Voor Boris Johnson is met deze deal de politieke buit al grotendeels binnen, zelfs al valt de stemming tegen (HLN+)

76 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Koen Van Den Eeckhaut

    De snelbelgwet, amnestie voor illegalen, het geld over de balk gooien, politieke benoemingen ondanks verkiezingsbeloftes, groei van vier procent in de gezondheidszorg bovenop inflatie, uitverkoop van patrimonium,.. Met voorsprong de slechtste naoorlogse premier.

  • Jaak Casteleyn

    Zulk een creatuur zou beter zijn mond houden, ziekelijke eigendunk en hoogmoed.

Lees meer