2 Mensen slaan op de vlucht wanneer senator Jean Marie Ralph Fethière begint te schieten.
REUTERS Mensen slaan op de vlucht wanneer senator Jean Marie Ralph Fethière begint te schieten.

Haïtiaanse senator opent voor het parlement het vuur om betogers uiteen te drijven

Buiten het parlementsgebouw in Port-au-Prince heeft een Haïtiaanse senator om betogers uiteen te drijven het vuur geopend. Hij verwondde daarbij een fotoverslaggever van het Amerikaanse persbureau Associated Press (AP), zo vertelde deze aan aan de Franse concurrent AFP.

Deel uitmakend van de regeringspartij legde senator Jean-Marie Ralph Fethière uit dat hij heeft gehandeld om zich te verdedigen tegen betogers van de oppositie die het parlementaire complex waren binnengedrongen om een zitting te verhinderen. "Ik heb mij verdedigd. Wettelijke zelfverdediging is een heilig recht", zei de verkozene des volks, eraan toevoegend niet te weten dat hij een journalist had geraakt.

De fotograaf werd licht geraakt aan de kaak, maar kreeg in het ziekenhuis de gepaste behandeling. Hij leek "een beetje gechoqueerd maar lucide", stelde zijn collega van AFP vast.

2 Fotograaf Dieu Nalio Chery werd geraakt aan de kaak.
REUTERS Fotograaf Dieu Nalio Chery werd geraakt aan de kaak.

Het was de bedoeling dat premier Fritz-William Michel na zijn benoeming eind juli zich en zijn regeerploeg zou voorstellen in de senaat om goedkeuring te krijgen voor zijn algemeen beleid, een noodzakelijke voorwaarde voor de installatie van zijn regering. Maar na de incidenten werd de zitting sine die verdaagd.

Normaal ging president Jovenel Moïse zondag naar New York vertrekken om daar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bij te wonen. Maar hij stelde zijn vertrek uit in afwachting van die installatie.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer