AFP

Haïtianen zijn verkiezingsuitstel beu

Voor de tweede maal op enkele dagen tijd hebben weer duizenden Haïtianen gedemonstreerd in de straten van de hoofdstad Port-au-Prince. Zij willen het ontslag van president Michel Martelly en van premier Laurent Lamothe, en eisen dat vrije verkiezingen worden gehouden.

Martelly had de stembusgang van 26 oktober in laatste instantie afgeblazen om "organisatorische redenen" en had geen nieuwe datum vooropgesteld. Op 12 januari verloopt het mandaat van het huidige parlement. De oppositie vreest dat Martelly aast op een bestuur bij decreet. Als reactie besliste Martelly later vrijdag een "commissie" op te richten bestaande uit "eerlijke en geloofwaardige mensen", die een uitweg uit de crisis moet zoeken. De commissie krijgt "acht dagen de tijd". Zowel Martelly als Lamothe wordt corruptie aangewreven.

De betoging gisteren verliep niet geheel vreedzaam. Straten werden door de demonstranten afgesperd, jongeren staken banden in brand en richtten barricades op. De manifestanten eisten ook de vrijlating van de vrouwen die bij een eerdere antiregeringsbetoging waren opgepakt.

De voorbije drie jaar zijn alle geplande verkiezingen op Haïti steeds weer geschrapt. Mocht er alsnog een stembusgang komen, blijft de vraag of die wel "vrij" zal zijn. De meest populaire partij in het land, Fanmi Lavalas (de Lavalasfamilie) van de afgezette president Jean-Bertrand Aristide, mag niet meedoen aan het electorale spel.

Lees meer