Vijf miljoen motorfietsen rijden rond in de Vietnamese hoofdstad Hanoi.
afp Vijf miljoen motorfietsen rijden rond in de Vietnamese hoofdstad Hanoi.

Hanoi verbiedt motorfietsen vanaf 2030

Vijf miljoen stuks. Zoveel motoren en bromfietsen rijden er naar schatting rond in de Vietnamese hoofdstad Hanoi, maar tegen 2030 moeten die allemaal uit het straatbeeld. Het stadsbestuur wil hiermee iets doen aan de gevaarlijke verkeerstoestanden en zware luchtvervuiling.

Hanoi heeft geen goed openbaarvervoernetwerk en dus is de motor hét aangewezen vervoersmiddel. Zowat alles wordt hiermee vervoerd, van stukken huisraad tot hele families en hun dieren. Op ongeveer 7 miljoen inwoners rijden er naar schatting 5 miljoen motoren rond. Auto's vertegenwoordigen amper een half miljoen stuks.

Luchtvervuiling
Maar de groei van het motorverkeer is volgens het stadsbestuur oncontroleerbaar geworden. Ook de luchtvervuiling is een groot probleem: in 2016 werd gedurende 282 dagen de alarmdrempel voor fijn stof overschreden. De stad wil alle motoren tegen 2030 verbieden en belooft tegelijk fors te investeren in openbaar vervoer. Het aandeel van de busverplaatsingen zou moeten stijgen van 12 procent vandaag tot 50 procent in de toekomst.

Maar critici stellen zich vragen bij de plannen. De stad is erg dichtbevolkt en er is nog geen ondergronds metronetwerk. Iedereen op de bus krijgen, lijkt onbegonnen werk.

Lees meer