2 Winkelketen Hema stopt met de verkoop van truien met runentekens.
Hema Winkelketen Hema stopt met de verkoop van truien met runentekens.

HEMA haalt trui met extreemrechts symbool uit winkels

HEMA stopt per direct met de verkoop van een herentrui met een motief van runentekens. Tussen deze tekens staat er een die ook als symbool wordt gebruikt door extreemrechtse groeperingen.

De herentrui was tot woensdag te koop op de herenafdeling en op de webpagina van de HEMA. Runentekens, een schrift dat zijn oorsprong vindt in Scandinavië, zijn vele honderden jaren ouder dan het fascisme en het nationaalsocialisme. De nazi’s eigenden zich het runenschrift toe als bewijs van de Germaanse superioriteit. Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog worden sommige van die runentekens nog steeds gebruikt door neonazi’s en andere extreemrechtse groepen.

Odal rune

Op de trui met runen die HEMA tot vandaag te koop aanbood, is ook de ‘odal rune’ een aantal keren afgebeeld. Deze rune wordt onder meer gebruikt door de Nederlandse Volksunie (NVU). Wie de webshop van deze extreemrechtse groepering vandaag de dag bezoekt, kan daar een hanger met deze odal rune kopen.

(lees verder onder de foto)

2 Het gaat om het omcirkelde teken: de 'odal' rune.
Hema Het gaat om het omcirkelde teken: de 'odal' rune.

In een reactie laat Frederike van Urk, hoofd van de communicatieafdeling van HEMA weten dat het concern verschillende inkopers heeft die ieder gespecialiseerd zijn in een bepaalde productgroep: “Er zijn verschillende inkoopcriteria van toepassing, waarvan de kwaliteit, design, duurzaamheid en de prijs de belangrijkste zijn. Het is natuurlijk nooit de bedoeling om aanstootgevende producten in de schappen te hebben liggen.”

HEMA stopt daarom meteen met de verkoop van de trui, vertelt Van Urk: “We gaan de producten met de desbetreffende tekens uit de verkoop halen. De betreffende truien zijn door onze inkopers ten tijde van het inkoopproces niet opgevat als aanstootgevend.” Hoeveel er al van verkocht zijn, kon ze niet zeggen. Omdat het uit de handel halen van de trui een tijd kan duren, zorgt een kassablokkade ervoor dat de trui in de HEMA-vestigingen in elk geval nu al niet meer gekocht kan worden.

34 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • LUC MASSCHELEYN

    Het gebruik van Romeinse cijfers moet verboden worden, want wat hebben de Romeinen onze bevolking destijds niet aangedaan..... En zo kun je van alles een drama maken en alles verbieden ...

  • Georges Draps

    Dit is gewoon een rune teken. Rune tekens waren het vroeger schrift van de Germaanse volkeren. Wilt u dan ook alle reclame van hamers en sikkels weghalen aub. Het is juist dat een bepaalde groep rune tekens gebruikt hebben, maar dit nazisymbolen nomen is toch wel een uitspraak van mensen met heel weinig inzicht en intelligentie. Dit teken staat voor trouw en werd ook gebruikt door het VMF. Iets van na de oorlog. Dus nazi? Politieke waanzin. Een verloochening van de cultuur onzer voorouders

Lees meer