7
Associated Press

Exclusief voor abonnees

Het aangrijpende geheim van de tatoeëerder van Auschwitz: "De enige Jood die ooit in gaskamer is gegaan en er weer levend is uitgekomen"

Meer dan 50 jaar lang zweeg Lale Sokolov. Hij leefde met een geheim dat voortkwam uit de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog en ontstond op een plek die getuigde van de ergste onmenselijkheid in de geschiedenis. Zijn opmerkelijke levensverhaal zou hij pas als kranige tachtiger prijsgeven. Lale Sokolov was de tatoeëerder van Auschwitz. Hij was degene die van duizenden gevangenen een nummer moest maken. Dit is zijn relaas van de gruwel. Maar ook het verhaal over zijn uitzonderlijke liefde voor Gita, de vrouw van wie hij de arm moest tatoeëren.

Zo veel jaar later en duizenden kilometers verwijderd van het concentratiekamp besloot de joodse man die in 1916 in Slovakije werd geboren als Ludwig "Lale" Eisenberg om zijn verhaal te delen met auteur Heather Morris. Zij tekende in de Australische stad Melbourne het levenspad van de overlever op in het boek dat net is verschenen: 'De tatoeëerder van Auschwitz'.

"Deze man, de tatoeëerder van het meest beruchte concentratiekamp, bewaarde zijn geheim zo lang omdat hij er onterecht van overtuigd was dat hij iets te verbergen had", zegt Heather Morris, die uitgebreid met Lale kon spreken - voor hij op zijn negentigste stierf in 2006.

"Ik moest zijn vertrouwen winnen en het kostte me drie jaar tijd om de puzzel van zijn leven te leggen", aldus Morris. Lale vreesde dat hij als nazi-collaborateur zou worden weggezet. Hij bewaarde al die tijd het geheim om zijn familie te beschermen. Pas nadat zijn vrouw Gita stierf, sprak hij over de ontberingen van een overlever maar ook over de wondermooie liefde die ontstond op een plaats waar je ze het minst verwachtte.

Je hebt 14% van dit artikel gelezen

27 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • KAREN D'HONDT

    Ik heb het boek gelezen en hij werkte samen met de Duitsers om zijn vel te redden en voelde zich heel wat in het kamp. Na de oorlog heeft hij ook nog wat op zijn kerfstok samen met zijn vrouw. Zo onschuldig was hij ook weer niet volgens mij...

  • Vera Clinckers

    Pfff zoveel leed ocharme. Ook mijn ''vake'' heeft in Breendonk gezeten en verschrikkelijke dingen gezien. Hij was opgepakt omdat hij een klein boekje had met namen en getallen. Dat was een boekje van de spaarkas waar hij in zat. De zwarte frakken beschuldige hem van spion te zijn. Daar is hij heel ziek geworden en het aan zijn hart gekregen. Ik heb hierdoor mijn vake nooit gekend. Zelfs nu nog blijft de pijn!

Lees meer