2 Keanon Lowe botst op een gewapende student en grijpt meteen in.
CNN Keanon Lowe botst op een gewapende student en grijpt meteen in.

Het moment waarop heldhaftige leraar op bijzondere wijze student ontwapent

Keanon Lowe is sportleraar op een school in de Amerikaanse staat Oregon. Het is daar dat de man op bijzondere wijze een student heeft weten te ontwapenen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Op beelden van een bewakingscamera is te zien hoe de leraar door de gang loopt van de Parkrose High School in Portland. Wanneer hij een klaslokaal wil binnen gaan, wordt hij gevolgd door een gewapende leerling, Angel Granados-Diaz.

“In een fractie van een seconde analyseerde ik alles heel snel”, aldus Lowe. “Ik zag de blik op zijn gezicht, keek naar zijn ogen en zag het geweer. Ik begreep direct dat het een echt wapen betrof en toen nam mijn instinct het over.” 

Lockdown

De leraar probeert meteen in te grijpen, maar toch breekt er massaal paniek uit. “Ik zag hem het lokaal binnenkomen met een wapen in zijn handen. Het was echt beangstigend”, vertelde leerling Alexa Pope. De school gaat meteen in lockdown en ouders en hulpdiensten stromen toe.

Ondertussen verricht de sportleraar binnen in het gebouw een ware heldendaad. Hij weet de student op uiterst subtiele manier te ontwapenen en knuffelt hem zolang hij kan. De emotionele knuffel duurt minstens een minuut. Op een bepaald moment lijkt de student zich te willen lostrekken, maar de sportleraar houdt vol. Ondertussen heeft een collega het wapen weggebracht. Uiteindelijk komt de politie toe en wordt de student opgepakt.

2 De leraar en de student knuffelen elkaar langdurig.
CNN De leraar en de student knuffelen elkaar langdurig.

Het schrikbarende incident gebeurde in mei, maar pas nu zijn de bewakingsbeelden van het tafereel vrijgegeven naar aanleiding van de rechtszaak.

“Medelijden”

Lowe werd na het voorval als een held onthaald. “Dit was het best mogelijke scenario”, zei politiechef Brad Yakots. Ook voor de sportleraar was het gebeuren best emotioneel. “Het ging tussen mij en de student. Ik had medelijden met hem. Wanneer je jong bent, besef je niet altijd wat je doet tot het voorbij is. Ik vertelde hem dat ik er was voor hem, dat ik daar was voor een reden en dat ik hem kwam redden. Ik zei hem dat dit leven het waard is om te blijven leven.”

Angel Granados-Diaz, nu 19, worstelde met psychische problemen toen hij met het wapen in de school opdook. Hij zou niet van plan geweest zijn om anderen te doden, maar wel zichzelf. De rechter veroordeelde hem tot een voorwaardelijke celstraf van drie jaar. Hij krijgt nu professionele hulp.

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op https://www.zelfmoord1813.be/.

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • ivan de ridder

    Helaas loopt het niet altijd zo goed af. Knap gedaan van de leerkracht om snel in te grijpen en een luisterend oor te bieden. Hopelijk komt het nog goed met deze student. Pyschische bijstand zal meer helpen dan een effectieve celstraf.

  • Nicolas Van Hoecke

    Goed dat gij tussenkomt maar had hij echt willen schieten dan had hij het ook gedaan.

Lees meer