Hitler en Rosa tijdens een zomerdag in juni 1933. Hitler stuurde de gesigneerde (linksonder) versie van de foto naar het meisje. Zij versierde de foto nadien waarschijnlijk met bloemen.
Alexander Historical Auctions Hitler en Rosa tijdens een zomerdag in juni 1933. Hitler stuurde de gesigneerde (linksonder) versie van de foto naar het meisje. Zij versierde de foto nadien waarschijnlijk met bloemen.

Het opmerkelijke verhaal achter deze foto van Hitler en zijn jonge Joodse vriendinnetje

Op het eerste gezicht lijkt het beeld van een man die een stralend jong meisje omhelst een tafereeltje van puur zomergeluk. Maar achter die schijnbaar zorgeloze façade gaat een heel ander beeld schuil: de man op de foto is Adolf Hitler, die zes miljoen joden de dood in zou jagen, en het kleine meisje is Rosa Bernile Nienau, een Joods kind. De afbeelding werd gisteren verkocht voor 11.000 dollar (ruim 9.700 euro) op een veiling in de Amerikaanse staat Maryland.

Rosa Bernile Nienau en Adolf Hitler ontmoetten elkaar in de zomer van 1933 en bouwden een opmerkelijke vriendschap op nadat bleek dat ze dezelfde verjaardag deelden. Rosa en haar moeder stonden die zomer aanvankelijk in het publiek bij Hitlers zomerhuis Bergdorf in Beieren te wachten, toen de politicus ter ore kwam dat het kleine meisje op dezelfde dag, 20 april, jarig was als hijzelf. Hitler nodigde daarop Rosa en haar moeder Karoline uit in zijn huis bovenop de berg, waar de foto’s werden genomen.

Niet veel later werd ontdekt dat Karolines moeder Joods was, wat maakte dat zowel Karoline en Rosa ook Joods waren in de ogen van de nazi’s, aangezien het jodendom in principe via de moeder wordt doorgegeven. Toch zette Hitler de vriendschap met het meisje voort en stuurde hij haar een gesigneerd kopie van de foto, die hij signeerde en dateerde op 16 juni 1933. Rosa voegde later haar eigen stempel toe aan de foto en tekende bloemen op de zwart-witfoto.

Pennenlikker

Tussen 1935 en 1938 schreef het meisje maar liefst 17 keer naar Hitler, tot zij en haar moeder door Hitlers privésecretaris Martin Bormann verzocht werden om geen contact meer te zoeken. “Hitler vond dit niet leuk”, zegt fotograaf Heinrich Hoffmann, die het kiekje maakte. “Er zijn mensen die een waar talent hebben voor het verkwanselen van al mijn pleziertjes”, herinnert de fotograaf zich de reactie van Hitler.

In zijn boek ‘Hitler was mijn vriend’, toont Hoffmann een tweede foto van Hitler en Rosa, met de tekst “Hitlers schatje – hij vond het altijd leuk om haar in Bergdorf te zien tot een of andere pennenlikker vond dat ze niet van pure Arische afkomst was.”

Het jaar nadat het contact tussen Hitler en Rosa werd verbroken, brak de Tweede Wereldoorlog uit. Bij het einde, zes jaar later, waren zes miljoen joden vermoord. Ook Rosa overleefde de oorlog niet. Op haar zeventiende stierf ze in 1943 in een ziekenhuis in München aan Polio, tien jaar na haar eerste ontmoeting met Hitler.

Geen propaganda

Hitler werd vaak met kinderen gefotografeerd voor propagandadoeleinden, maar het schokkende van deze foto is volgens het veilinghuis dat hij zich écht verbonden voelde met dit jonge meisje. “Ik was stomverbaasd”, zegt Bill Panagopulos van het veilinghuis Alexander Historical Auctions in de Amerikaanse staat Maryland. “Deze door Hitler gesigneerde versie is nooit eerder publiekelijk getoond.” 

De foto ging gisteren onder de veilinghamer en bracht 11.000 dollar (ruim 9.700 euro) op.

54 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Peter Thys

    net als Napoleon ondergingen de Duitsers de taktiek van verschroeide aarde.Bovendien ver van huis onvoorbereid tegen de Russische winters en als het dooien ging moerassen waar niet doorkomen was !

  • Danny Damiaens

    Het keerpunt in WW2 als WW1 is de deelname door de Amerikanen.Bekijkt gewoon het front die ze innamen bij hun intrede in deze oorlog en waren ze bijna overal aanwezig.Dit kon geen enkel ander land,in lucht,op zee en op terrein.

Lees meer