3 De vierjarige Istvan Reiner werd niet lang na deze foto geëxecuteerd in Auschwitz.
Mediadrumimages/TomMarshalll De vierjarige Istvan Reiner werd niet lang na deze foto geëxecuteerd in Auschwitz.

Het schrijnende verhaal van het ‘lachende jongetje’ van Auschwitz: Istvan (4) stierf na deze foto in de gaskamer

Het bijzonder trieste verhaal van een 4-jarig jongetje gaat de wereld rond nadat fotorestaurateur Tom Marshall zijn laatste foto inkleurde en verspreidde. Istvan Reiner ging in 1944 al lachend en in zijn gestreepte uniform op de foto in Auschwitz. Twee weken later stierf hij samen met zijn oma in de gaskamer.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Ter nagedachtenis van de bevrijding van Auschwitz, 75 jaar geleden, kleurde de Britse fotorestaurateur Tom Marshall (31) verschillende foto’s digitaal in. Met de ingekleurde beelden brengt hij de gruwel die zich in het concentratiekamp afspeelde opnieuw onder de aandacht. Naast gruwelijke beelden van broodmagere lichamen valt vooral de foto van de vierjarige Istvan Reiner op. De jongen lacht naar de camera in zijn gestreepte kamppak. Twee weken later werd hij geëxecuteerd.

Opgelet: de foto’s onderaan dit artikel zijn schokkend.

3 De 4-jarige Istvan Reiner ging in 1944 al lachend op de foto in Auschwitz. Twee weken later stierf hij in de gaskamer.
Mediadrumimages/TomMarshalll De 4-jarige Istvan Reiner ging in 1944 al lachend op de foto in Auschwitz. Twee weken later stierf hij in de gaskamer.

Istvanka ‘Istvan’ Reiner werd in 1940 geboren in een Joods gezin. Istvan zelf was geen Jood, omdat zijn moeder zich had bekeerd tot het protestantisme. Toch werd de jongen samen met zijn ouders overgebracht naar de Hongaarse ghetto Miskolc, waarna hij met zijn familie werd overgebracht naar het concentratiekamp van Auschwitz.

In Auschwitz werd Istvan meteen van zijn moeder gescheiden en samen met zijn oma ondergebracht. Niet veel later vond hij samen met zijn oma de dood in de gaskamer, net als 11.000 andere mensen die waren overgebracht vanuit Miskolc. Istvans moeder en broer overleefden Auschwitz wel en werden in 1945 bevrijd. Zij migreerden naar de Verenigde Staten in 1947.

De ingekleurde foto van Istvan en zijn lotgenoten gaat opnieuw de wereld rond, 75 jaar na de bevrijding van Auschwitz. Fotorestaurateur Tom Marshall, die de foto’s inkleurde, vertelt op zijn website dat deze fotoreeks emotioneel het meest slopende project uit zijn carrière was. “Normaal vind ik het leuk om oude foto’s in kleuren, omdat het proces dingen opnieuw tot leven wekt. Maar deze beelden waren gewoon te schokkend”, zegt Marshall.

Tom hoopt dat zijn bewerkte foto’s kunnen helpen om de gruwelijke beelden relevant te houden, zodat dit nooit nog kan gebeuren.

Het is niet de eerste keer dat foto’s van de gruwel in Auschwitz worden ingekleurd. Twee jaar geleden kleurde de Braziliaanse artieste Marina Amaral oude zwart-witfoto’s van Auschwitz-slachtoffers in en gaf hen zo een nieuw leven. “Wanneer we oude foto’s in zwart-wit zien, dan krijgen we het gevoel dat wat afgebeeld is enkel in geschiedenisboeken heeft plaatsgevonden. Door de kleuren te restaureren, komen de beelden tot leven”, zegt Amaral, die van het inkleuren van historische foto’s haar beroep gemaakt heeft.

3 De Braziliaanse artieste Marina Amaral kleurde oude zwart-witfoto’s van Auschwitz-slachtoffers in en gaf hen zo een nieuw leven.
Faces of Auschwitz/Auschwitz Memorial Museum De Braziliaanse artieste Marina Amaral kleurde oude zwart-witfoto’s van Auschwitz-slachtoffers in en gaf hen zo een nieuw leven.

41 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Christine Laevers

    Niet vergeten, dik akkoord. Ik heb de meeste archiefbeelden en getuigenissen gezien. Maar als het opnieuw gebeurt, gebeurt exact terug hetzelfde: glorieus, intimidatie en het verdwijnen van tegenstanders. Heel actueel in vele naties op deze planeet. Het roofdier op de mens bij uitstek is de mens.

  • George Baaths

    Dit mag nooit vergeten worden

Lees meer