2 De protestanten staken banden en palletten in brand en blokkeren de toegang tot de gevangenis in Condé-sur-Sarthe.
AFP De protestanten staken banden en palletten in brand en blokkeren de toegang tot de gevangenis in Condé-sur-Sarthe.

Hevig protest in Franse gevangenissen na aanval op cipiers

Het personeel van Franse gevangenissen protesteert naar aanleiding van de aanval op twee collega's in het westen van het land. Volgens nieuwssite Franceinfo blokkeren personeelsleden in heel het land de toegang tot bijna twintig gevangenissen. 

De aanval vond plaats in de streng beveiligde gevangenis in Condé-sur-Sarthe, 175 kilometer ten zuidwesten van Parijs. Daar wordt vandaag wellicht het hevigst geprotesteerd. Zo'n vijftig tot zestig cipiers staan op straat en verhinderen dat iemand naar binnen of buiten kan. Ze staken banden en palletten in brand zodat hun protest al van ver te zien is: het gevangenispersoneel is woedend. 

De vakbonden FO en CGT (Confédération générale du travail) hadden in het hele land opgeroepen tot de blokkades. De cipiers vragen meer veiligheid, zoals beschermende kledij, die ze al een hele tijd geleden vroegen. “De regering is doof voor onze eisen”, zei de vakbondsman van FO.

Terroristische aanslag

Gisteren viel een gevangene met hulp van zijn vrouw, bewakers met messen aan. De cipiers van Condé-sur-sarthe raakten zwaar gewond, onder meer aan het gezicht. De dader is een 27-jarige geradicaliseerde gevangene, Michaël Chiolo die bezoek had van zijn 34-jarige vrouw Hanane Aboulhana. Vermoedelijk smokkelde zij de messen, die niet van metaal waren, binnen.

Chiolo en Aboulhana verschansten zich tien uur lang tot ze door een speciale politie-eenheid werden overmeesterd. De vrouw overleed aan de verwondingen die ze daarbij opliep. Chiolo en twee anderen zijn wegens de aanval op de cipiers aangehouden. 

De Franse justitie beschouwt dit als een terroristische aanslag, omdat Chiolo zich als jihadist heeft ontpopt in de gevangenis. Hij moet dertig jaar uitzitten wegens roofmoord.

2
AFP

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Ludwig Vanden Boer

    Heel simpel, alle voordelen voor de gevangenen beperken zoals wandeling, bezoek, ontspanning enz. De gevangenen zullen dan wel tot sociale zelfcontrole komen. Liefst niet zoals hier in België, het werk neerleggen en andere mensen opzadelen met hun job, liefst in feestperiodes.

  • Fred Valk

    Het is alleen wachten tot het volledig uit de hand zal lopen met deze extremisten. Men kan het fenomeen maar niet onder controle krijgen en de grenzen blijven open.

Lees meer