6
afp

Hij onderzocht jarenlang de moord op de kleine Grégory. Nu is hij zelf dood teruggevonden

Jean-Michel Lambert, de eerste onderzoeksrechter belast met het onderzoek naar de dood van de kleine Grégory Villemin in 1984, is gisterenavond dood teruggevonden in zijn woning. Volgens L'Express zou het gaan om zelfdoding: Lambert werd teruggevonden met een plastic zak over het hoofd. De gerechtelijke politie van Rennes onderzoekt de zaak.

Lambert was de onderzoeksrechter die in 1984 zich als eerste ging bezighouden met de zaak die Frankrijk nu al meer dan 30 jaar in de ban houdt. Maar gisteren werd hij in zijn woning in Le Mans dood teruggevonden nadat hij al enkele dagen niets meer van zich had laten horen. Een buurvrouw vond zijn levenloze lichaam, volgens Franse media met een zak over het hoofd. Het gerecht heeft een onderzoek geopend.

De ondertussen 65-jarige onderzoeksrechter Lambert kreeg indertijd kritiek op zijn aanpak van het onderzoek, die als mediageil werd omschreven. Door procedurefouten en blunders kreeg hij de bijnaam "le petit juge". Hij werd vervangen in 1986.

Zijn overlijden in mysterieuze omstandigheden komt er op het moment dat de zaak-Grégory een nieuwe doorbraak lijkt te kennen. De vierjarige verdween in 1984 en werd vermoord teruggevonden in een rivier in de Vogezen. Zijn handjes en voetjes waren vastgebonden. Een dader werd nooit gevonden, wel waren er de dreigtelefoontjes en -brieven van 'De Raaf', die verklaarde Grégory te hebben vermoord. Wie 'De Raaf' is, blijft tot nu toe een raadsel.

Een maand geleden werd plots het koppel Marcel en Jacqueline Jacob opgepakt, de grootoom en groottante van Grégory. Ze zijn ondertussen vrijgelaten, maar blijven in staat van beschuldiging. Twee weken geleden nam de politie echter ook de 48-jarige Murielle Bolle op, een kroongetuige in de zaak.

6 De kleine Grégory in 1984.
afp De kleine Grégory in 1984.
6 Politie bij het huis van Lambert, gisterenavond in Le Mans.
afp Politie bij het huis van Lambert, gisterenavond in Le Mans.
6 Lambert (midden) op 30 oktober 1985 bij de reconstructie van de moord.
afp Lambert (midden) op 30 oktober 1985 bij de reconstructie van de moord.

Boodschap

Bolle werd opgepakt nadat er een mysterieuze boodschap was gevonden in een Franse kerk. "Ik weet wie Grégory vermoord heeft. Ik was bij hem. Murielle Bolle", zo stond er in het register. Daarop werd Bolle gearresteerd en in staat van beschuldiging gesteld voor ontvoering van een minderjarige jonger dan vijftien jaar.

De 48-jarige maakte overigens gisteren een einde aan haar hongerstaking, die ze afgelopen donderdag is begonnen. Met haar hongerstaking wou ze protesteren tegen de omstandigheden van haar gevangenschap. Haar advocaten hebben opnieuw haar vrijlating gevraagd.

Op het ogenblik van de feiten was Bolle 15 jaar. Zij zei aanvankelijk te hebben gezien hoe haar schoonbroer Bernard Laroche, die een aangetrouwde neef is van de Villemins, de kleine Grégory had meegenomen in zijn auto. Later trok zij die getuigenis in. Tegen Laroche zijn nooit voldoende bewijzen gevonden, na drie maanden onderzoek werd hij vrijgelaten. Jean-Marie, de papa van Grégory, schoot hem een maand later dood en kreeg daarvoor vijf jaar cel.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be

6
afp
6 Murielle Bolle, een cruciale kroongetuige in de zaak.
afp Murielle Bolle, een cruciale kroongetuige in de zaak.

Lees meer