3
Hilda Clayton

Hilda drukte nog eenmaal af: dit zag oorlogsfotografe vlak voor ze stierf

Hilda Clayton was oorlogsfotografe van het Amerikaanse leger. Toen ze in 2013 in Afghanistan een trainingssessie wilde vastleggen, ging het mis.  Een mortier ontplofte per ongeluk. Hilda drukte nog eenmaal af. Het leger heeft nu de aangrijpende beelden van toen vrijgegeven. Dit zag Hilda Clayton vlak voor ze stierf.

In juli 2013 was de oorlogsfotografe samen met de eerste cavalerie divisie van het Amerikaanse leger in Afghanistan. Daar maakte ze foto's van een legeroefening in Qaraghahi. Het was de bedoeling om Afghaanse soldaten op te leiden. Daarnaast begeleidde Clayton een Afghaanse oorlogsfotograaf op het terrein.

Het was toen dat een mortier per ongeluk afging. Zowel Clayton als haar pupil legde de laatste momenten vlak voor hun dood vast. Ook drie Afghaanse soldaten kwamen bij het ongeval om. De familie van de oorlogsfotografe gaf de toestemming om de aangrijpende beelden openbaar te maken. De foto's zijn nu gepubliceerd in het Army's Military Review Journal.

In Fort Meade in de Amerikaanse staat Maryland staat haar naam gegraveerd op een muur van het opleidingscentrum van het leger, samen met andere helden die het leven hebben gelaten tijdens hun legerdienst. Hilda Clayton zal nooit vergeten worden.

3 Hilda Clayton
Amerikaans leger Hilda Clayton
3
Afghaans leger

Lees meer