AFP

Hillary Clinton hangt onderzoek boven het hoofd in e-mailzaak

Hillary Clinton, voormalig minister van Buitenlandse Zaken van de VS en presidentskandidaat, hangt mogelijk een strafrechtelijk onderzoek boven het hoofd vanwege het gebruik van een privé-emailadres tijdens haar ambtsperiode. Twee overheidstoezichthouders hebben het ministerie van Justitie gevraagd om een dergelijk onderzoek te openen, aldus The New York Times.

Het verzoek komt naar aanleiding van een bericht eind vorige maand van onder anderen toezichthouders voor het departement van Buitenlandse Zaken. Daarin staat dat het privé-account van Clinton honderden emails bevatte die "potentieel geheim'' zijn.

Clinton kwam onder vuur te liggen omdat ze zakelijke mailtjes had verstuurd via een privémailadres. Dat mag alleen als die mails worden opgeslagen op overheidscomputers. Clinton overhandigde eind 2014 ongeveer 50.000 e-mails aan het ministerie. De vroegere minister, die in april aankondigde mee te doen aan de presidentsverkiezingen, gebruikte het privémailadres naar eigen zeggen omdat dit gemakkelijker voor haar was. Ze hoefde dan maar een apparaat bij zich te hebben. Door dat adres te gebruiken, bleven veel van de mails echter buiten het zicht van het Congres en van haar collega's.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bekijkt de duizenden pagina's met emails die via het account zijn verstuurd. In juni werden er 3.000 gepubliceerd. Het is niet duidelijk of de berichten informatie bevatten die als "geheim'' was bestempeld op het moment van versturen of van ontvangen. Het ministerie van Justitie beraadt zich nog over de vraag of er een onderzoek moet komen.

Lees meer