2
AFP

Historische beslissing in India: homoseksualiteit niet langer strafbaar

In een historische beslissing heeft het Indiase Hooggerechtshof geoordeeld dat seks tussen twee mensen van hetzelfde geslacht niet langer een misdaad is.

Het hof oordeelde dat een meer dan 146 jaar oude wet die homoseksuele daden strafbaar maakt, de rechten schendt die in de Indiase grondwet zitten verankerd. Die oude wet plaatste homoseksuele betrekkingen op hetzelfde niveau als bestialiteit en bestempelde die als een misdaad "tegen de orde van de natuur".

"De wet was een wapen voor discriminatie", oordeelde Dipak Misra, de voorzitter van het hof. Het hof oordeelde dat seks met wederzijdse toestemming tussen twee volwassenen van hetzelfde geslacht in privé, geen misdaad is. De LGBTQ-gemeenschap in het land heeft dezelfde rechten als anderen, klonk het nog in de beslissing.

2
AFP

Impact

De beslissing van het hof zal een grote economische en sociale impact hebben op de LGBTQ-gemeenschap in het land dat 1,3 miljard inwoners telt. De beslissing van het Hooggerechtshof zal discriminatie van homoseksuele werknemers en hun partners in India moeten verhinderen.

Het Aziatische land is nu de 124ste staat in de wereld waar homoseksuele daden niet of niet langer strafbaar zijn.

"Eindelijk een Britse wet buitengegooid"

De LGBTQ-gemeenschap, die hard gevochten heeft om de wetgeving aan te passen, reageert zeer positief op de beslissing van het Hooggerechtshof. De Indiase activist Harish Iyer verklaarde aan de BBC dat hij "enorm opgetogen" is. "Het voelt aan als een tweede strijd voor vrijheid, waarbij we eindelijk een Britse wet hebben buitengegooid", zegt hij. "Een volgende stap moet volgens mij zijn om anti-discriminatiewetten in het leven te roepen, of wetten tegen pesten."

Activisten wijzen er wel op dat de strijd nog niet gestreden is en dit een eerste stap in de goede richting is. Ook stellen ze dat er maar weinig acceptatie is voor homoseksualiteit in de Indiase straten. "We zullen geen criminelen zijn, maar zullen we worden beschermd? ", vraagt activist Yashwinder Singh zich af.

India is de 124ste staat in de wereld waar homoseksuele daden niet of niet langer strafbaar zijn. Toch waren er volgens de International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (ILGA) in 2017 nog 72 landen (waaronder toen ook nog India) waar een relatie met iemand van hetzelfde geslacht nog steeds strafbaar is, met gevangenisstraffen of zelfs de doodstraf tot gevolg.

De meeste van die landen bevinden zich in Afrika, het Midden-Oosten en Zuid-Azië. Volgens het rapport van 2017 van ILGA kunnen homoseksuelen nog steeds in acht landen de doodstraf. In Iran, Soedan, Saoedi-Arabië en Jemen gebeurt dat volgens de sharia-wetgeving, net als in delen van Somalië en het noorden van Nigeria. In Syrië en Irak wordt de doodstraf opgelegd door niet-statelijke actoren, zoals terreurgroep Islamitische Staat.

ILGA verklaart in een mededeling op haar website dan ook dat "ze hoopt en ervoor zal zorgen dat ook andere landen dit overblijfsel van de koloniale wetgeving zullen overroepen", zoals India dat heeft gedaan.

België doet het qua wetgeving rond homoseksualiteit wel goed. Homoseksualiteit is sinds 1795 legaal in België, dat in die tijd nog tot Frankrijk behoorde. Ons land was in 2003 bovendien het tweede land ter wereld - na Nederland - om het homohuwelijk te legaliseren.

5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • mieke jansens

    zieke wereld

  • Gino Denil

    Als België in 1795 bij Frankrijk hoorde dan was het Frankrijk dat het in die tijd goed deed.

Lees meer