2 Links: Milica van Doorn. Rechts: haar vindplaats, de vijver naast de kerk in Zaandam.
© ANP/Pauline Niks Links: Milica van Doorn. Rechts: haar vindplaats, de vijver naast de kerk in Zaandam.

Exclusief voor abonnees

Hoe de Nederlandse politie een 25 jaar oude moordzaak alsnog kon oplossen: een reconstructie beter dan CSI

Hüseyin A. werd dinsdag in Nederland veroordeeld tot twintig jaar cel voor het verkrachten en doden van Milica van Doorn in 1992. Een grootschalig dna-onderzoek bracht vorig jaar de doorbraak. “We hebben een hit op het Y-profiel. We zijn echt heel dichtbij.”

Het is 5 december 2017. Dna-specialist Arnoud Kal heeft zijn jas al gepakt om naar huis te gaan. De klok van het ­Nederlands ­Forensisch Instituut (NFI) wijst bijna vijf uur aan. Nog even loopt Kal naar zijn computer. Om te kijken of de laatste lading wangslijmborsteltjes met erfelijk materiaal al is geanalyseerd. Het piekenpatroon dat hij dan op zijn computerscherm ziet, geeft hem rillingen. Maar tegelijkertijd wil hij ­juichen, de gang op rennen en roepen: we hebben een doorbraak.

Je hebt 7% van dit artikel gelezen

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Bjorn Goossens

    Verplicht DNA-staal van iedere inwoner van België...en dat vanaf de geboorte

  • aaron aerts

    Ik heb er niets op tegen om DNA af te staan in een databank, als je er wat voor terug krijgt. Zoals onderzoeksresultaten, erfernisfactoren en dergelijke. Het probleem zal zijn dat als een overheid dit organiseert (zoals we vandaag ook zien) het perverteert als men niet krijgt wat men wil. En, zoals overheidsdiensten deze dingen slecht worden uitgevoerd en er dus reëel gevaar is voor inbraken en inbreuken.

Lees meer