5 May tijdens een informele EU-top in Salzburg op 20 september 2018.
Getty Images May tijdens een informele EU-top in Salzburg op 20 september 2018.

Exclusief voor abonnees

Hoe de ondergang van kamikazepremier Theresa May tot stand kwam

Theresa May biedt op 7 juni haar ontslag aan aan de koningin. Onvermoeibaar bouwde ze aan het grootste Britse politieke project van na de Tweede Wereldoorlog. Haar gebrek aan politiek inzicht brak Theresa May op. Juist in een tijd waarin de Britten snakten naar een inspirerende leider, kregen ze een robot.

Mays ondergang begint op woensdagavond 20 maart 2019. Na weer een dag in het tegenstribbelende Lagerhuis, waar wordt gesmeekt om haar aftreden of in ieder geval een beetje flexibiliteit, wordt de premier snel in de Jaguar naar Downing Street 10 gereden. May is moe, boos, en gefrustreerd, maar toch wil ze de natie toespreken, mooi op tijd voor het tienuurjournaal. 

De tijd ontbreekt om de korte verklaring, geschreven door een assistent, van tevoren goed en nuchter door te lezen. In de zaal zitten journalisten, maar de echte toeschouwers zijn de Britten, met name de 17,4 miljoen brexitstemmers.

Je hebt 6% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
  • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • jean-luc barra

    Toch weer het beste bewijs dat een maatschappij perfect blijft functioneren ondanks alle afwezigheid van beleid. We hebben in BELGIE maanden zonder regering gezeten en we hebben het nooit zo goed gedaan op alle vlakken.

  • Diane Bernaerts

    "Het brexitproces vereiste een buitengewone, inspirerende leider": dat zal dan in elk geval niét Johnson zijn.

Lees meer