6 Niels-Jan wordt naar school gereden waar hij de les geschiedenis zal volgen.
Pim Ras Fotografie Niels-Jan wordt naar school gereden waar hij de les geschiedenis zal volgen.

Exclusief voor abonnees

Hoe de zwaar gehandicapte Niels-Jan een genie bleek te zijn

Niels-Jan (19) uit het Nederlandse Veenendaal had volgens de artsen de verstandelijke vermogens van een baby. Niemand had in de gaten dat er een klein genie in hem schuilging.  In alle eenzaamheid leerde hij letters en woorden, met dank aan Sesamstraat. Zijn moeder ontdekte zijn begaafdheid pas twee jaar geleden. Nu gaat hij naar de middelbare school. “Ik wil bioloog worden.”

Je hebt 4% van dit artikel gelezen

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

  • Onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Iedere week gratis tickets en straffe kortingen

7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Karla Desmet

    Maar hoe erg moet dat voor die jongen niet zijn geweest!! Kan iemand zich dat inbeelden: jarenlang worden behandeld als geestelijk beperkt en intelligent genoeg zijn om dat te beseffen maar het niet kunnen uitdrukken? Ik hoop dat die jongen eindelijk gelukkig mag worden. Want dat moet een drama zijn geweest voor hem!

  • johanneke li

    elke mens blijft een uniek verschijnsel ook op medisch vlak! Alle medische wetenschap is dan ook maar bruikbaar in beperkte mate zolang de patient ermee overeenstemt. ik denk dat hier sprake is van autisme en als het moeilijk is om correct te communiceren dan wordt het achterhalen van het IQ natuurlijk moeilijk. in ieder geval is duidelijk dat niemand, ook dokters, niet te vlug conclusies mogen trekken.

Lees meer