4 Beelden van Google Earth waarop het transport van de Boek-raket te zien is.
Bellingcat Beelden van Google Earth waarop het transport van de Boek-raket te zien is.

Exclusief voor abonnees

Hoe een digitaal kruimelspoor naar de verdachten van het neerhalen van vlucht MH17 leidde

Rusland probeerde met onder andere fake satellietbeelden en nepfoto’s van Oekraïense straaljagers de zoektocht naar MH17 te blokkeren. Maar de onderzoekers vonden een overdaad aan digitaal bewijsmateriaal juist in Russische databases en sociale media. Hoe digitale kruimels als verkeersovertredingen de Russische desinformatiecampagne saboteerden.

Je hebt 5% van dit artikel gelezen

15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • SVETLANA HOREMANS

    Iedereen die hierin Rusland nog verdedigt of goedpraat, moet verhoord worden door de veiligheidsdiensten op spionageactiviteiten. Zo zouden de Russen het ook doen.

  • Luke Vincke

    Als de voornaamste betrokkene, Maleisië uit monde van zijn Eerste Minister, het resultaat afwijst en heeft verklaard dat er GEEN bewijs is van betrokkenheid van Rusland en dat hij er zelfs bijvoegde dat van in het begin vast stond dat Rusland als schuldige moest worden geduid dan weten we voldoende. Alle die de zaak "onderzochten" waren NAVO landen of bondgenoten van de VS.

Lees meer