Thinkstock/YouTube

Hoe één vrouw de voeten verwarmt van alle daklozen: om stil van te worden

Koning winter heeft dit jaar lelijk huisgehouden in New York en omstreken. Vooral voor de duizenden daklozen die de Big Apple telt, vormen de barre weersomstandigheden een dagelijkse strijd op leven en dood. In plaats van een handvol dollars of een hete kop koffie schenkt Saije Bashaw een broodnodig paar nieuwe sokken, betaald uit eigen zak. Warme voeten maken wel degelijk het verschil.

Bashaw is een vrouw uit de duizend. Ze koopt de sokken aan met haar eigen zuurverdiende centjes en deelt ze uit tijdens haar schaarse vrije tijd. Ze vult een rugzak met kousen en trekt er al veertien jaar op uit om de voeten van daklozen te verwarmen. 350 tot 400 sokken per week, en zelfs meer indien vrijwilligers in haar kielzog mee de straat op gaan.

Maar daar stoppen de hartverwarmende ambities van de Amerikaanse vrouw niet. "Ik wil er een nationaal event van maken dat iedere winter terugkeert", aldus Bashaw. "Het zou mooi zijn indien ik andere mensen kan inspireren om in hun gemeenschap hetzelfde te doen". Om in haar opzet te slagen is de dame een crowdfundingcampagne gestart om nog meer te kunnen betekenen voor de mensen die haar zo na aan het hart liggen, één paar sokken per keer.