3
RV

Hoe ontroostbare Jeremy tijdens begrafenis zelf verraadde dat hij zijn hele familie had uitgemoord

Een maand lang slaagde de jonge Engelsman Jeremy Bamber erin om iedereen ervan te overtuigen dat zijn psychisch kwetsbare zus Sheila hun ouders, zichzelf en haar jonge tweeling op een gruwelijke manier om het leven had gebracht. Tijdens hun begrafenis viel hij echter door de mand. De Britse zender ITV heeft de waargebeurde zaak verfilmd in de zesdelige dramareeks ‘White House Farm’ die sinds zaterdag wordt uitgezonden op Canvas.

De dramatische gebeurtenissen speelden zich af in de nacht van 6 op 7 augustus 1985. De politie geloofde aanvankelijk het relaas dat Bamber ophing na de gruwelijke feiten in Essex, een graafschap ten noordoosten van Londen. Hij beweerde dat zijn vader hem gebeld had vanop de familieboerderij en in paniek verteld had dat zijn zus Sheila helemaal door het lint ging. De vrouw zou een geweer bij zich gehad hebben. Bamber was ook degene die de politie verwittigde. 

Toen de politie ter plaatse kwam, troffen ze een gruwelijke scène aan. Vader Nevill Bamber (61) bleek beneden in de woning afgemaakt te zijn met acht geweerschoten. Moeder June (61) en zus Sheila (28) waren doodgeschoten in de ouderlijke slaapkamer. En de tweeling van Sheila – Nicholas en Daniel (6) – waren met schoten omgebracht in hun bedjes. Alles leek erop te wijzen dat Sheila iedereen had gedood en daarna de hand aan zichzelf had geslagen. De jonge vrouw leed al een tijd aan ernstige mentale problemen en nam daarvoor zware geneesmiddelen. Nevill en June konden zelf geen kinderen krijgen en adopteerden de afgestane baby Sheila en enkele jaren later Jeremy.  Tussen Sheila en Jeremy bestaat geen boedband. 
(lees hieronder verder)

3 Sheila (28) met haar tweeling Nicholas en Daniel (6). Dit zou de laatste foto van hen drie zijn.
RV Sheila (28) met haar tweeling Nicholas en Daniel (6). Dit zou de laatste foto van hen drie zijn.
3 De omgebrachte ouders: vader Nevill Bamber en zijn vrouw June, beiden 61.  De twee konden geen kinderen krijgen en  adopteerden eerst Sheila en later Jeremy.  Er is geen bloedlijn tussen Sheila en Jeremy.
RV De omgebrachte ouders: vader Nevill Bamber en zijn vrouw June, beiden 61. De twee konden geen kinderen krijgen en adopteerden eerst Sheila en later Jeremy. Er is geen bloedlijn tussen Sheila en Jeremy.

De speurder die de leiding had over de zaak - Thomas Jones - geloofde het verhaal dat Bamber hem inlepelde en sloot het dossier. Maar niet iedereen was daar evenzeer van overtuigd. Speurders Stan Jones, Robert Jones, Micky Barlow en Robert Miller vermoedden dat er meer aan de hand was. Ze vonden dat Bamber zich vreemd gedroeg, hadden vragen bij het telefoontje dat hij deed naar zijn vriendin op de avond van de moorden en ontdekten dat werkelijk níémand geloofde dat Sheila in staat geweest zou zijn om haar ouders en haar zonen om het leven te brengen.

Het was uiteindelijk op de begrafenis van zijn familie dat Bamber door de mand viel. De dienst was live op de televisie te volgen en op de beelden was te zien hoe de man ontroostbaar leek.

Miller wist het meteen: “Ik keek naar Mickey Barlow en zei: ‘Die kerel is aan het acteren’. Korte tijd later kreeg ik ook een telefoontje van een oud-leerkracht van Jeremy en die zei net hetzelfde.”

Op het spoor

De speurders voelden dat ze iets op het spoor waren en toen de vriendin van Jeremy opeens langskwam en haar verklaring drastisch wilde wijzigen in het nadeel van haar vriend, begon het net zich langzaam te sluiten. Bamber werd uiteindelijk opgepakt en beschuldigd van vijfvoudige moord. Zijn motief zou de erfenis van zijn familie geweest zijn.

Een jaar later werd hij tot levenslang veroordeeld. Hij ging al verscheidene keren tegen het vonnis in beroep, maar zit nog altijd in de cel in Yorkshire, in de grootste ultrabeveiligde gevangenis van het Verenigd Koninkrijk.

De topreeks wordt sinds zaterdag telkens in een dubbelaflevering uitgezonden op Canvas. Op VRTNU is de hele reeks nu al geheel te bekijken.

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Steven Van Westerloo

    Wat een pech voor deze man dat hij niet in België veroordeeld is, dan was hij al lang terug op vrij voeten.

  • Erwin Fiers

    Wat betere wetten maken als het om erfeniskwesties gaat.Dan zal er veel minder miserie zijn.Hij kreeg misschien zijn deel niet.

Lees meer