President Donald Trump poseerde maandagavond, de bijbel in de hand, voor de Saint Johnkerk in Washington DC. Oproeragenten, soldaten van de Nationale Garde en politie te paard moesten het plein vrijmaken van vredige demonstranten zodat de president en zijn entourage er rustig overheen konden wandelen.
Photo News President Donald Trump poseerde maandagavond, de bijbel in de hand, voor de Saint Johnkerk in Washington DC. Oproeragenten, soldaten van de Nationale Garde en politie te paard moesten het plein vrijmaken van vredige demonstranten zodat de president en zijn entourage er rustig overheen konden wandelen.

Exclusief voor abonnees

Hoe president Trump olie op het vuur gooit om herverkiezing binnen te halen

Dreiging om leger in te zetten tegen protesten heeft electoraal motief

President Trump trekt de kaart van de ‘ordelievende demonstranten’ tegen het politiegeweld en wil - om hun grondwettelijke rechten op vrije meningsuiting én vrije wapendracht te vrijwaren - zelfs het federale leger naar staten en steden sturen die de plunderingen geen halt kunnen toeroepen. Dat het uitgerekend vooral in door Democratische gouverneurs en burgemeesters gerunde staten en steden uit de hand loopt, komt hem electoraal goed uit. Aan de andere kant heeft hij, met de hand op de bijbel, geen goed woord over voor de “losers, het uitschot en de links-radicalen” die hij beschuldigt van “binnenlands terrorisme”. Trump gooit olie op het vuur en hoopt op die manier zijn herverkiezing in november veilig te stellen.

Trump profileert zich als de president van ‘law and order’. Hij waarschuwt dat hij alle federale middelen, burgerlijk en militair, zal inzetten om de protesten en de plunderingen - die in de hele VS opdoken nadat de zwarte man George Floyd (46) in Minneapolis door politiegeweld om het leven kwam - te stoppen. Trump voegt er aan toe dat hij “de rechten van ordelievende Amerikanen, waaronder jullie second amendment right (het recht op vrije wapendracht, red.) zal laten eerbiedigen.” Trump zinspeelt op het recht van vrije meningsuiting en hoopt twee vliegen in één klap te slaan: de onlusten stoppen en zijn herverkiezing veiligstellen.

Je hebt 24% van dit artikel gelezen

Lees meer