2
REUTERS

Hoge opkomst ondanks problemen in oosten Oekraïne

In het separatistische oosten van Oekraïne mogen dan veel stembureaus gesloten zijn, in de hoofdstad Kiev en het westen is er wel een hoge opkomst voor de verkiezing van een nieuwe president. Veel kiezers moesten er zondag geduld oefenen om hun stem uit te brengen. Er zijn zo'n 35 miljoen kiesgerechtigden.

Hoeveel van de 6,5 miljoen mensen in het oosten zullen kunnen gaan stemmen, is maar de vraag. In het gebied rond Donetsk was maar een op de zes stemlokalen geopend. In het gebied rond Loehansk kon vermoedelijk maar in twee van de twaalf districten gekozen worden. Loehansk staat volledige onder controle van pro-Russische separatisten, die in de regio nog meer bestuursgebouwen hebben bezet.

De interimregering in Kiev heeft een record van ongeveer 3.000 internationale waarnemers uit zo'n 20 landen uitgenodigd om op de stembusgang toe te zien. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft ongeveer 1.000 experts ter plaatse. Hoogstwaarschijnlijk zouden die niet naar Donetsk en Loehansk gestuurd worden, vanwege de precaire veiligheidssituatie daar, zo kondigde de organisatie aan.

De regering in Kiev, de Europese Unie en de Verenigde Staten hopen dat de stembusgang de situatie in Oekraïne stabiliseert. De Russische president Vladimir Poetin liet zaterdag nog optekenen dat Moskou de stemming zou respecteren, maar hij nam wel niet de term "erkenning" in de mond. De interimregering wil de uitkomst in elk geval erkennen, ook al zal een deel van de bevolking niet gestemd hebben.

2 Oudere mensen kunnen thuis stemmen in Oekraïne.
GETTY Oudere mensen kunnen thuis stemmen in Oekraïne.

Lees meer