Sultan Hassanal Bolkiah van Brunei.
AFP Sultan Hassanal Bolkiah van Brunei.

Homoseksuelen riskeren vanaf vandaag steniging in Brunei: “Barbaars tot op het bot”

In Brunei gaan vandaag nieuwe islamitische wetten in, die onder meer seksuele betrekkingen tussen mensen van hetzelfde geslacht bestraffen met de dood door steniging. De sultan van de kleine staat kondigde de nieuwe wetgeving vorige week aan en wijkt niet, ondanks kritiek uit de internationale gemeenschap. 

"Ik wil dat de leer van de islam in dit land strenger wordt nageleefd", aldus sultan Hassanal Bolkiah van het Zuidoost-Aziatische land in een toespraak, zonder expliciet te verwijzen naar de aanpassing van de strafwet.

Door de nieuwe wetgeving, gebaseerd op de sharia, kunnen mensen die misdrijven begaan zoals verkrachting, seksuele betrekkingen buiten het huwelijk, diefstal en het beledigen van de profeet Mohammed de doodstraf krijgen. Mensen van hetzelfde geslacht die seks hebben, riskeren in uitzonderlijke gevallen zelfs de dood door steniging.

Experts gaan er echter van uit dat de kans klein is dat dergelijke executies, die vooral gericht zouden zijn tegen homoseksuele mannen, zullen worden uitgevoerd. Ook in Saudi-Arabië, Iran, Mauritanië, Soedan en Jemen riskeren homoseksuelen de doodstraf, maar volgens de Verenigde Naties zijn in de afgelopen jaren geen homoseksuelen ter dood veroordeeld.

Mensen uit de LGBTQ-gemeenschap worden in Brunei al langer geconfronteerd met discriminatie. Tot op heden riskeerden homoseksuelen tien jaar cel voor seksuele relaties. Onder de nieuwe wetgeving riskeren ze naast de doodstraf ook stokslagen. Dieven riskeren dan weer de amputatie van een hand of een voet. 

“Barbaars tot op het bot”

De internationale gemeenschap en ngo's reageren verontwaardigd op de nieuwe wetgeving en roepen op ze in te trekken. Human Rights Watch noemde de strafwetgeving, die "archaïsche straffen oplegt voor daden die zelfs geen misdrijven zouden mogen zijn, barbaars tot op het bot". Hollywoodster George Clooney en talkshowpresentatrice Ellen DeGeneres hebben opgeroepen tot een boycot tegen de luxehotels die eigendom zijn van de sultan.

De sultan, die zijn land met ijzeren hand regeert sinds 1967, reageerde dat Brunei een "eerlijk en gelukkig" land is. "Wie naar dit land komt zal een aangename ervaring hebben en zal genieten van een veilige en harmonieuze omgeving."

De regering liet in het weekend verstaan dat de wetgeving vandaag zou ingevoerd worden, ondanks de kritieken. Brunei wordt zo het eerste land in Zuidoost-Azië dat op nationaal niveau de sharia invoert.

16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Didier Siaens

    "De leer van de Islam" de ideale repressie-pil..God nog aan toe! Het blijft onbegrijpelijk hoe een volk z'n hele leven vasthaakt aan een ideologie die bol staat van de meest waanzinnige geboden, verboden...straffen enz enz... wake up!

  • Peter Janssen

    De sultan van brunei is consequent,wie islam volgt, moet ook gestraft worden volgens sharia.Dat zou voor elke moslim gelijk waar moeten gelden vermits ze sharia boven elke andere wet stellen,dat is de enige manier om ze in toom te houden.Wij moeten respect hebben voor islam,dus ook straffen volgens hun eigen regels,dat is het enige dat voor moslims werkt en onze veiligheid ten goede zou komen.

Lees meer