5 Democratische Senator Kirsten Gillibrand (links) met actrice en comédienne Amy Schumer (rechts) en actrice en model Emily Ratajkowski (midden) spreken de verzamelde menigte toe aan het Hooggerechtshof in Washington.
AP Democratische Senator Kirsten Gillibrand (links) met actrice en comédienne Amy Schumer (rechts) en actrice en model Emily Ratajkowski (midden) spreken de verzamelde menigte toe aan het Hooggerechtshof in Washington.

Honderden demonstranten bezetten Senaatsgebouwen in Washington en protesteren tegen Kavanaugh

De Amerikaanse politie heeft honderden demonstranten gearresteerd die twee kantoren van de Senaat waren binnengedrongen. De protestactie richtte zich tegen de mogelijke benoeming van Brett Kavanaugh tot rechter. Volgens CNN zijn 302 demonstranten opgepakt.

Nog eens duizenden demonstranten hadden zich buiten verzameld bij het Hooggerechtshof en de Senaatsgebouwen. Ze hielden borden omhoog met teksten als: 'geloof overlevenden' en 'Kava-not'. Onder de aangehouden demonstranten zijn ook actrice Amy Schumer en model Emily Ratajkowski.
Kavanaugh wordt beschuldigd van seksueel wangedrag in zijn studentenjaren.

lees verder onder de foto:

5 Amy Schumer wordt na haar arrestatie weggeleid.
AFP Amy Schumer wordt na haar arrestatie weggeleid.

"Oneerlijk behandeld"

In een ingezonden brief aan de Wall Street Journal benadrukte Kavanaugh nogmaals dat hij onschuldig is. Hij schrijft dat hij zich oneerlijk behandeld voelt. Om die reden zou hij ook zo emotioneel zijn geweest toen hij vorige week voor een commissie van de Senaat verklaringen moest afleggen.

"Ik was heel emotioneel, meer dan ik ooit ben geweest. Ik ben soms te emotioneel geweest. Ik weet dat mijn toon scherp was en ik zei een paar dingen die ik niet had moeten zeggen", schrijft Kavanaugh over de hoorzitting. Hij stelt dat hij daar vooral stond als "zoon, echtgenoot, en vader".

Kritiek op getuigenis

Op zijn emotionele getuigenis kwam veel kritiek. Zo zei de gepensioneerde rechter van het Hooggerechtshof, John Paul Stevens, dat hij Kavanaughs voordracht in eerste instantie steunde, maar dat hij daar na de hoorzitting op was teruggekomen. "Ik vond dat hij de kwalificaties bezat voor het Hooggerechtshof, maar ik ben van mening veranderd om redenen die geen enkel verband houden met zijn intellectuele capaciteiten", aldus de 98-jarige Stevens tegen de Palm Beach Post

Kavanaugh betuigt daarover nu zijn spijt. "Mijn verklaring en antwoorden weerspiegelden mijn diepe verdriet over de oneerlijkheid van hoe deze aantijging werd behandeld." Volgens Kavanaugh is datgene waar hij van wordt beschuldigd volledig in tegenspraak met zijn karakter.

"Verdict valt zaterdag"

Zaterdag wordt waarschijnlijk gestemd over de benoeming van Kavanaugh. De Republikeinen hebben in de Senaat een nipte meerderheid van 51 versus 49 zetels voor de Democraten. Het wordt afwachten hoeveel dissidente stemmen er zijn.

Met de benoeming van Kavanaugh zou het conservatieve kamp de bovenhand krijgen in het Hooggerechtshof, waar rechters voor het leven worden benoemd.

De Amerikaanse senatoren kunnen op dit moment het FBI-rapport over Kavanaugh inkijken. Volgens de Republikeinen staan er geen nieuwe elementen in het rapport, terwijl de Democraten klagen dat het onderzoek onvolledig is gevoerd. 

5
AFP
5
AFP
5 Demonstranten bij het Senaatsgebouw
REUTERS Demonstranten bij het Senaatsgebouw

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer