4
ANP

Honderden nemen afscheid van 'Nomad Ron', Nederlander die met Koerden tegen IS vocht

Onder grote belangstelling hebben tal van motorrijders deze middag afscheid genomen van Nomad Ron, die vorige week om het leven kwam bij een ongeluk in Amsterdam.

Het lichaam van de overleden Nederlandse motorrijder van motorclub No Surrender werd onder begeleiding van naar schatting een paar honderd motorrijders van het clubhuis in Vlaardingen naar Rotterdam overgebracht. Op de begraafplaats St. Laurentius in Rotterdam namen ze afscheid. Daar waren ook No Surrender-leden van afdelingen uit onder meer Duitsland, België en Suriname bij.

De 46-jarige motorrijder kwam afgelopen donderdag om het leven in Amsterdam door een aanrijding met een tram, waarbij zijn motor vlam vatte. Het slachtoffer liep ernstige verwondingen op en overleed even later in een ziekenhuis. De politie onderzoekt nog hoe het ongeluk kon gebeuren.

'Ron Hollandi'
De man zou vorig jaar naar het Midden-Oosten zijn gereisd om met de Koerden tegen Islamitische Staat te vechten. Hij zou onder meer hebben gevochten om de stad Zumar in het hoge noorden van Irak. "Hoewel hij een buitenlandse strijder was, speelde hij een hele grote rol in de gevechten tegen Islamitische Staat. We zijn diep bedroefd dat hij niet meer bij ons is", zei zijn bevelhebber, de Nederlandse Koerd Serdar Dosky, tegen de Koerdische omroep Rudaw.

Volgens Dosky zou 'Ron Hollandi' komende week weer naar het Midden-Oosten gaan. De Koerden zullen hem binnenkort eren, aldus Dosky, die in Nederland in het bestuur van de extreem-linkse SP zat.

4 Nomad Ron (rechts) poseerde vorig jaar met Koerdische strijders in een bunker in Irak. Hij ging daar strijden tegen IS.
AFP Nomad Ron (rechts) poseerde vorig jaar met Koerdische strijders in een bunker in Irak. Hij ging daar strijden tegen IS.
4
ANP
4
ANP

Lees meer