Hongaarse kandidaat-minister weigert functie wegens affaire

Tamas Vahl, die werd aangeduid als minister van Economie in de nieuwe Hongaarse regering, heeft afstand gedaan van zijn nieuwe functie, nadat hij in opspraak kwam wegens illegale kartelvorming. Dat maakte Vahl vandaag bekend.

Vahl zou een zwaargewicht worden in de regering, wier belangrijkste taak erin bestaat de economische crisis aan te pakken. De 48-jarige Vahl vond het te riskant dat de feiten die hem ten laste werden gelegd, zouden uitgroeien tot een "enorme politieke affaire". De nieuwe premier Gordon Bajnai aanvaardde de beslissing en ging op zoek naar een opvolger.

Onwettige kartelvorming
Gisteren had de ngo Transparency International onthuld dat de Hongaarse afdeling van informaticareus SAP, toen nog geleid door Vahl, in 2004 schuldig is bevonden voor onwettige kartelvorming. De feiten speelden zich af bij de levering van informaticasystemen aan universiteiten. De conservatieve krant Magyar Nemzet zei dat de economist betrokken was in meerdere gelijkaardige affaires als hoofd van andere ondernemingen.

Premier Bajnai hoopt dat zijn regering maandag de eed kan afleggen. Socialisten en liberalen in het Hongaarse parlement hadden hem dinsdag aangeduid om een regering te vormen, waar voornamelijk partijloze experts deel van moesten uitmaken. (afp/ka)

Lees meer