Orban en Erdogan tijdens een ontmoeting op 14 oktober.
AP Orban en Erdogan tijdens een ontmoeting op 14 oktober.

Hongaarse premier steunt Turks offensief in Syrië

De Hongaarse premier Viktor Orban heeft nog eens onderstreept dat zijn regering de Turkse inval steunt tegen Koerdische milities in het noorden van Syrië. Het Turkse offensief heeft wereldwijd verontwaardigde reacties uitgelokt bij leiders.

Volgens Orban moet de Europese Unie ook nog eens financiële steun verlenen aan Turkije om de infrastructuur van de regio in het noorden van Syrië te helpen ontwikkelen. Anders zouden "meer dan 3 miljoen migranten" vanuit Turkije naar Europa kunnen komen, waarschuwde hij. "Het is in het fundamentele belang van Hongarije dat dit niet gebeurt."

Volgens de Hongaarse rechts-populistische leider moet de Turkse inval niet veroordeeld worden. Turkije heeft de regio slechts "militair gestabiliseerd" en een "veilige zone" gecreëerd, aldus Orban tegen een Hongaarse radiozender. Ook de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, Peter Szijjarto, had eerder al zijn steun geuit.

Hongarije is het enige EU-land dat zo openlijk steun heeft betuigd aan het Turkse offensief. De Europese Unie is resoluut tegen de inval.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Artúr Zechmeiszter

    Fake nieuws!!! Het klop totaal niet wat er in dit artikel staat over Hongarije. Viktor Orbán steunt de Turkse acties in Syrië niet. Hongarije en Turkije komen goed overeen, maar heeft niks te maken met die Turkse acties in Syrië.

  • Tamzin Andersen

    Er moeten geen Syriërs meer toegelaten worden in Europa, ze moeten allemaal terug naar Syrië om hun land weer op te bouwen.

Lees meer