Hongaarse stad wint strijd tegen gepland radarstation van de NAVO

De autoriteiten in het Hongaarse Pécs, aangeduid als Europese Culturele hoofdstad van 2010, hebben vandaag bevestigd dat de plannen om een radarpost van de NAVO te plaatsen op een heuvel nabij de stad, niet doorgaan.

"Het Ministerie van Defensie is gestopt met de vereiste toelatingsprocedures voor het radarstation", zo luidt het op het bureau van de burgemeester in de Zuid-Hongaarse stad.
In een mededeling bedankten de plaatselijke autoriteiten de organisaties en burgers die met "onuitputtelijke energie" bleven vechten tegen de geplande radarpost.

Engagement benadrukken
De bouw van het station was bedoeld om het Hongaarse engagement tot de NAVO te benadrukken. Het plan kreeg echter zeer veel tegenstand van de lokale bevolking, waardoor de overheid gedwongen werd om op zoek te gaan naar een nieuwe locatie. "We zijn momenteel op zoek naar een plaats die aan de minimumvoorwaarden voldoet", aldus Csaba Hende, de Hongaarse minister van Defensie. Een nieuwe locatie voor een radarpost van de NAVO zal binnen enkele weken worden bekendgemaakt. (afp/ypu)

Lees meer