4 Demonstranten op de luchthaven van Hongkong.
REUTERS Demonstranten op de luchthaven van Hongkong.

Hongkong verbiedt demonstraties op luchthaven

Na twee dagen met demonstraties die het vliegverkeer lamlegden heeft het vliegveld van Hongkong een demonstratieverbod ingesteld. Het doel van het verbod is "te voorkomen dat personen op onrechtmatige en opzettelijke wijze het correcte gebruik van de luchthaven belemmeren of belemmeren."

De luchthaven van Hongkong is vandaag weer in bedrijf en moet honderden geannuleerde vluchten opnieuw inpassen. Net als maandag moeten reizigers daarom nog wel rekening houden met vertragingen. Schoonmakers en onderhoudswerkers ruimen op en repareren de schade.

In Hongkong wordt al weken gedemonstreerd. Aanvankelijk richtte het protest zich tegen wet die uitlevering aan de Volksrepubliek China makkelijk zou maken. Inmiddels richt het zich steeds heftiger en gewelddadiger tegen de invloed van China dat als buitenland wordt gezien. Hongkong is weliswaar onderdeel van China maar heeft eigen wetgeving en bestuur.

De aandelenmarkt van Hongkong daalde in zeven maanden tijd naar een dieptepunt. De Verenigde Naties drongen bij Hongkong aan op terughoudendheid naarmate de protesten toenemen.

4 Demonstranten houden borden omhoog terwijl ze de luchthaven van Hongkong bezetten.
AFP Demonstranten houden borden omhoog terwijl ze de luchthaven van Hongkong bezetten.

Confrontatie

Het was dinsdagavond tot een korte confrontatie gekomen tussen de actievoerders en de politie. Er werd ook pepperspray gebruikt om enkele honderden manifestanten terug te dringen, die weigerden een politiewagen door te laten die een ambulance met een gewonde man escorteerde. Minstens vijf actievoerders werden gearresteerd. Ook buiten het luchthavengebouw, waar agenten op straat marcheerden, brak chaos uit. Manifestanten begonnen barricades te bouwen, terwijl agenten het gebouw probeerden binnen te raken. 

4 Politie clasht met betogers op de luchthaven van Hongkong.
EPA Politie clasht met betogers op de luchthaven van Hongkong.

Geweld

Dinsdag werden twee Chinezen belaagd door manifestanten op de luchthaven. Een man, die volgens de betogers een spion was, werd vastgebonden aan een bagagekar en werd door een kleine groep geslagen. Volgens Global Times, een officiële Engelstalige Chinese krant, ging het om een journalist. Bij een ander incident werd een andere man belaagd door een groep demonstranten. De veiligheidsdiensten moesten pepperspray gebruiken toen ze de man probeerden te helpen.

De acties van manifestanten die twee Chinezen hebben aangepakt op de luchthaven van Hongkong “verschillen niet van de gruweldaden van terroristen”. Dat hebben Chinese autoriteiten verklaard. “We verwerpen ten sterkste deze quasi-terroristische daden”, verklaarde Xu Luying, een regeringswoordvoerder in Hongkong. 

Peking sprak ook zijn steun uit voor de politie van Hongkong, nu de manifestaties escaleren. “Het is shockerend en huiveringwekkend om openlijk ernstige geweldmisdrijven te plegen”, klinkt het nog.

4 Gewonde op de luchthaven van Hongkong
AFP Gewonde op de luchthaven van Hongkong

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer