3 Michel Barnier.
EPA Michel Barnier.

Hoofdonderhandelaar brexit: "Er moet iets bewegen in Londen”

“Het is in Groot-Brittannië dat er iets moet bewegen om een ongeordend vertrek uit de Europese Unie op 29 maart te vermijden.” Dat heeft de Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier vandaag nog eens duidelijk gemaakt. Het voorstel van de socialistische oppositieleider Jeremy Corbyn kreeg van de Fransman het predikaat ‘interessant’ mee.

Op 46 dagen van dag nul is het risico op een harde brexit zonder echtscheidingsakkoord en overgangsperiode nog steeds reëel. “Om dat te vermijden, moet er iets bewegen in de Britse politiek”, stelde Barnier op een persconferentie na afloop van een onderhoud met de Luxemburgse premier Xavier Bettel.

Barnier ontmoet vanavond de Britse brexitminister Stephen Barclay. "Ik zal luisteren naar zijn analyse over de volgende stappen in Londen. Ik hoop een en ander te vernemen omtrent de alternatieve regelingen die de Britten willen afdwingen om hun bezwaren tegen de Ierse backstop weg te nemen.”

3 Stephen Barclay.
EPA Stephen Barclay.

Noodoplossing
De backstop is de noodoplossing die moet garanderen dat de grens tussen EU-lidstaat Ierland en het Britse Noord-Ierland ook na de brexit te allen tijde open blijft. Ze voorziet dat het Verenigd Koninkrijk in een douanegemeenschap met de EU blijft tot er een andere oplossing is gevonden om de herinvoering van grenscontroles te vermijden. 

Uit onvrede met die backstop wees het Britse parlement vorige maand het echtscheidingsakkoord af dat premier Theresa May met haar Europese ambtgenoten had gesloten. Het parlement eiste van de getergde premier dat ze wettelijk bindende aanpassingen aan die backstop zou afdwingen, maar haar bezoek aan Brussel vorige week zette zoals verwacht weinig zoden aan de dijk. 

De Europese Unie wil niet meer onderhandelen over het echtscheidingsakkoord. Wel staat ze open voor aanpassingen aan de bijhorende politieke verklaring over de toekomstige relaties. "Indien het Verenigd Koninkrijk meer ambitie wil tonen, dan zijn wij onmiddellijk bereid om hetzelfde te doen”, aldus Barnier. 

3 Jeremy Corbyn.
EPA Jeremy Corbyn.

Bloemetje voor Corbyn
In navolging van het Europees Parlement gooide Barnier een bloemetje naar Jeremy Corbyn. De Labour-leider  gaf vorige week in een brief aan May aan dat zijn partij het echtscheidingsakkoord wil steunen indien het land in de Europese douane-unie blijft. "Ik vond de brief van Corbyn interessant op vlak van toon en inhoud", aldus Barnier. 

May spreekt morgen opnieuw het Britse parlement toe over de stand van de brexitonderhandelingen. Donderdag zou Westminster dan opnieuw kunnen stemmen over de volgende stappen.

4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • herman cohen

    De EU heeft 2 jaar onderhandeld met iets wat een Brits regeringsstandpunt moest zijn. Blijkbaar hadden die Britse onderhandelaars achteraf geen mandaat. Britten leven in een wereld die voorbij is, hun uittreden is ook een zegen voor Europa. Europa zal een "harde" Brexit" wel overleven en vooral overleven zonder de Britten.

  • bob jansens

    De EU heeft steeds echte onderhandelingen geweigerd.

Lees meer