New Delhi, India.
AFP New Delhi, India.

Hooggerechtshof India: “Staten moeten voor zuivere lucht zorgen of schade vergoeden”

Indiase staten zullen hun burgers schadevergoeding moeten betalen als ze niet voor zuivere lucht en zuiver water zorgen, zo heeft het Hooggerechtshof van het land geoordeeld. Het hof stelde daarmee het uitblijven van actie van de autoriteiten tegen de toenemende verontreiniging aan de kaak.

Rechter Arun Mishra en rechter Deepak Gupta zeiden dat de wereld "lacht met India" als het over zijn luchtverontreiniging gaat en de giftige smog boven de noordelijke staten. De twee rechters, die ook opmerkten dat waterstalen van de Indiase hoofdstad kwaliteitstesten niet doorstonden, zeiden gisteren dat mensen het grondwettelijke recht hebben in een gezonde omgeving te leven die niet verontreinigd is.

"Het leven en de gezondheid van mensen zijn in gevaar gebracht. Waarom zouden staten in zo'n scenario niet verzocht worden compensatie te betalen aan personen die getroffen worden door ontoereikende regelingen om luchtverontreiniging te controleren", zeiden de rechters volgens het arrest dat vandaag op de website van het hof werd gepost.

Het gerechtshof zei dat het de staten en de federale regering verantwoordelijk hield voor het gebrek aan controle op het verbranden van stoppelvelden door boeren in Delhi en naburige staten. Het verbranden van gewasresten op akkers en klimaatfactoren als zwakke wind, bovenop de uitstoot van verkeer, industrie en afvalverbranding, hielden de luchtvervuiling boven de Indiase hoofdstad vast in oktober en november. 

Delhi, met 25 miljoen inwoners, behoort tot de meest verontreinigde steden van de wereld.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Nicolas Van Hoecke

    Die staten hebben gewoon geen structuur maar dan ook in niets. Verkeer, politiek, financien, werk noem maar op. Weinig vooruitgang ginder.

Lees meer